Ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για το ομόλογο της Alpha

από fimotro

Ηχηρό παρόν από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα έλαβε η Alpha Bank, καθώς η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ομολόγων της απορροφήθηκε κατά 57% από ξένους επενδυτές. Η ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Στην έκδοση που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2,5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με την συμμετοχή των ξένων – κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία) – να ανέρχεται στο 57%.

Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEs και την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη η διοίκηση της Alpha Bank από την επιτυχή έκβαση της έκδοσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία μέσα σε μόλις 1 ώρα υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορά, αντανακλώντας την πολύ μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε υπερβαίνοντας συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank, αντίστοιχες εκδόσεις θα γίνουν τα επόμενα έτη, με στόχο την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, την ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές κεφαλαίου και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, μετά την έκδοση ομολόγου Τier 2 ύψους 500 εκατ. Ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. Ευρώ τον Ιούνιο του 2021.

1,8 δισ. ευρώ συνολικά από τις αγορές έλαβε φέτος η Αlpha

Συνολικά από τις αγορές κεφαλαίου, η Alpha Bank συγκέντρωσε εντός του 2021, ποσό της τάξεως των 1.8 δισ.ευρώ, υποδηλώνοντας την πλήρη επάνοδο στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών.

Η έκδοση αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).

Σημειώνεται ότι, με στοιχεία α’ εξαμήνου 2021, η Αlpha Bank είχε ικανοποιήσει το 16,4% της εν λόγω απαίτησης και απέμενε 0,9% για να καλύψει τον προσωρινό της στόχο μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό (0,9%) αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε με την έκδοση του senior ομολόγου.

Το νέο ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%, διάρκεια 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη. Ανάδοχοι ορίστηκαν οι Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Commerzbank και Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα