Ηράκλειο: Κύκλωμα trafficking απειλούσε κοπέλες από τη Νιγηρία

από Philippos

Ηράκλειο:Η υπόθεση που εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αφορά την τραγική ιστορία της 17χρονης Precious, που κατάγεται από μία φτωχική πόλη της Νιγηρίας και βρέθηκε στην Ελλάδα. Η περίπτωσή της είναι συγκλονιστική καθώς αποτυπώνει τις εμπειρίες χιλιάδων κοριτσιών που στο δρόμο για μία καλύτερη ζωή πέφτουν θύματα trafficking οργανωμένων δικτύων.

Οι αποκαλούμενες «μαντάμ» με παγανιστικές τελετές ορίζουν τις ζωές των κοριτσιών – θυμάτων και τις σπρώχνουν στα δίκτυα κυκλωμάτων εκπόρνευσης. Η εν λόγω 17χρονη δεν τελείωσε το σχολείο, όπως της υποσχέθηκαν. Στον αντίποδα, για σχεδόν επτά ολόκληρα χρόνια την εξέδιδαν συστηματικά υπό καθεστώς απειλών, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα. Η ανήλικη προσέφερε τις «υπηρεσίες» της σε μπαρ, σε οίκο ανοχής καθώς και στο δρόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Cretalive, την υπόθεση άρχισε να διερευνά προ λίγων ετών η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ, στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το κορίτσι, αρνούμενο να συνεχίσει αυτό το μοντέλο ζωής, προσέφυγε στην οργάνωση «Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες» εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Ηράκλειο: Πώς έγινε η έρευνα και ξεδιπλώθηκε το «κουβάρι»
Η έρευνα έφθασε μέχρι το Ηράκλειο αφού, όπως προέκυψε, ήταν ο πρώτος σταθμός της «εκδιδόμενης ζωής» στη γη της …επαγγελίας, δηλαδή στην Ευρώπη. Υπό την καθοδήγηση και τις εντολές μίας άλλης Νιγηριανής, της «μαντάμ Shira», η 17χρονη ανήλικη υποχρεώθηκε αρχικώς να εργαστεί στο Ηράκλειο σε μπαρ της πόλης, ιδιοκτησίας 60χρονης σήμερα Ελληνίδας.

Η Precious, όπως υποστηρίζεται, αναγκάστηκε να παραδώσει τα έγγραφα και το κινητό της στη Νιγηριανή, η οποία της αποκάλυψε την τραγική αλήθεια. Θα εκδιδόταν για να την ξεπληρώσει. Όταν η κοπέλα αντέδρασε, η «μαντάμ» φρόντισε με ιδιαίτερη σκληρότητα να κάμψει την αντίσταση της, απειλώντας την ακόμα και με βουντού κάτι που στην κουλτούρα τους προφανώς προκαλεί πανικό. Θα πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν πως πριν αναχωρήσει η 17χρονη από το Ηράκλειο, η «μαντάμ» που ανέλαβε δήθεν να τη βοηθήσει, την τρόμαξε και την «έδεσε» με παγανιστική τελετή.

Είναι γνωστό ότι στις χώρες του Νίγηρα, και κυρίως στη Νιγηρία όπου η φτώχεια θερίζει τους πληθυσμούς, τα κυκλώματα προσελκύουν κοπέλες για να τις προωθήσουν στην Ευρώπη, τις οποίες «τυλίγουν» με μάγια! Προτού αναχωρήσουν, τις υποχρεώνουν να συμμετάσχουν σε ιεροτελεστίες και έτσι τις καθιστούν υποχείρια τους.

Η βασική κατηγορούμενη, η «μαντάμ Shira»,στο Ηράκλειο, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί.

Στο εδώλιο κάθισε μόνο η 60χρονη ιδιοκτήτρια του μπαρ στο Ηράκλειο, η οποία αρνήθηκε με σθένος τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Για την κατηγορία της μαστροπείας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8000 ευρώ εντός ενός μηνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα