Ηπατίτιδα στα παιδιά: Συναγερμός στην Ευρώπη

από fimotro

Εντοπίστηκαν κρούσματα σε 5 χώρες

Συναγερμός σήμανε στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά σε 4 διαφορετικές χώρες, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα της αγνώστου προελεύσεως οξείας ηπατίτιδας, τα οποία εντοπίστηκαν σε παιδιά Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη, λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC. Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

Την Παρασκευή 15/4 ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι περίμενε να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έκανε ήδη λόγο για «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Το ECDC που ανακοίνωσε σήμερα (19/4) τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό τους ανά χώρα.

Έως τώρα, οι εργαστηριακές έρευνες έχουν αποκλείσει τις  ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα