ΗΠΑ: Θρίλερ για τον έλεγχο της Γερουσίας – Προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή

από fimotro

Οριστικό: Ο Τουρκο-αμερικανός υποψήφιος έχασε την έδρα στην Πενσιλβάνια

Ανάσα φαίνεται να δίνει στο κυβερνών κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Γερουσία και τον νέο κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια, ωστόσο η ροή των αποτελεσμάτων από τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα την Τρίτη δείχνει επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες στο υπόλοιπο της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ανοιχτή φαίνεται ακόμη η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Έτσι φαίνεται προς το παρόν να αποτρέπεται η συντριπτική νίκη στην οποία ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς τα αποτελέσματα – με την καταμέτρηση να έχει ακόμη πολύ δρόμο πάντως – να δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί τελικά αντέχουν και ίσως να διατηρήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας, που έχει μεγάλη σημασία και από ελληνικής πλευράς.

Και τα δύο κόμματα σημειώνουν νίκες σε μερικές από τις πιο ισορροπημένες πολιτείες, στις ενδιάμεσες εκλογές που φέτος επικεντρώθηκαν στην απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον υψηλό πληθωρισμό και την ξαφνική ανατροπή των δικαιωμάτων άμβλωσης.

Είναι πάντως πιθανό να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία σε τουλάχιστον μία πολιτεία για την έδρα στη Γερουσία, όπως στην Τζόρτζια, καθώς η παρουσία και τρίτου υποψηφίου και η ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή η ψηφοφορία είναι πιθανό να κρίνει και τη συνολική πλειοψηφία στο σώμα των 100 μελών, όπου προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη ισορροπία.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον έλεγχο της Γερουσίας έχει η ανατροπή που πέτυχε το κόμμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, με τον Τζον Φέτερμαν να παίρνει την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ήθελαν και τα προγνωστικά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή από τις 100 έδρες στην άνω βουλή των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί να έχουν σίγουρες 48 έδρες και τους Ρεπουμπλικάνους άλλες 48.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή-1
Πολύ σημαντική για τους Δημοκρατικούς η νίκη του Τζον Φέτερμαν στην Πενσιλβάνια (φωτ. Associated Press)

 

Επίσης οι Δημοκρατικοί διατήρησαν μια κρίσιμη θέση στη Γερουσία στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η σημερινή Γερουσιαστής Μάγκι Χασάν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπόλντουτ, έναν απόστρατο στρατηγό που είχε αρχικά αναπαραγάγει την προπαγάνδα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, αλλά μετά προσπάθησε να απομακρυνθεί από ορισμένες από τις πιο ακραίες θέσεις που είχε πάρει. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τις έδρες τους στη Γερουσία στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως υπολογίζει το CNN, στις υπόλοιπες τέσσερις έδρες οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα για τις δύο (περιλαμβανομένης όμως της Τζόρτζια), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα μόνο σε μία. Η Νεβάδα είναι σε οριακό σημείο, πότε με τον ένα υποψήφιο να προηγείται και πότε τον άλλον.

Μέχρι στιγμής η μόνη ανατροπή σε σχέση με την απερχόμενη Γερουσία είναι υπέρ των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνεται να κατακτούν κάποια έδρα που δεν είχαν, προς το παρόν.

Σκληρή μάχη για τη Βουλή

Ο αγώνα είναι σκληρός, από κομητεία σε κομητεία, για τον έλεγχο της Βουλής, όπου οι Δημοκρατικοί εστίασαν τις προσπάθειές τους σε μετριοπαθή αστικά κέντρα από τη Βιρτζίνια μέχρι το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ. Η βουλευτής Ελέιν Λούρια, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην επιτροπή της Βουλής για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη Δημοκρατική βουλευτής που έχασε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική περιφέρεια της Βουλής. Πολλές από τις περιφέρειες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον έλεγχο του Σώματος σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.

Συνολικά μέχρι στιγμής, βάσει των προβλέψεων των αμερικανικών ΜΜΕ, έχουν «κλειδώσει» 195 έδρες στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικάνους και 176 για τους Δημοκρατικούς, ενώ 64 μένουν ακόμη να διευκρινιστούν καθώς τα αποτελέσματα ακόμη δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση.

Αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει οκτώ έδρες που είχαν οι Δημοκρατικοί, με τους τελευταίους όμως να έχουν κι εκείνοι να λένε για τρεις έδρες που κέρδισαν από τους Ρεπουμπλικάνους. Απαιτούνται 218 έδρες για τον έλεγχο της Βουλής.

«Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν πάει καλύτερα του αναμενομένου», δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με εμφανή ανακούφιση, η πρόεδρος της βουλής Νάνσι Πελόζι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών.

Επιπλέον ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζος Σαπίρο φέρεται να έχει νικήσει τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια την Τρίτη, σύμφωνα με την Edison Research, επικρατώντας ενός Ρεπουμπλικανού που επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές σε μια προεδρική πολιτεία όπου ο κυβερνήτης διορίζει τον αξιωματούχο που επιβλέπει τις εκλογές.

Ο Τζος Σαπίρο, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, επικράτησε του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Νταγκ Μαστριάνο, ο οποίος απηχούσε τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία στην ψηφοφορία και ήταν παρών στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ήταν μία από τις 36 μάχες για την ανάδειξη κυβερνήτη πολιτειών που διεξήχθησαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ την Τρίτη, με το μέλλον των δικαιωμάτων των αμβλώσεων και της εκλογικής εποπτείας να διακυβεύεται σε ανταγωνιστικούς αγώνες σε όλη τη χώρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να αναδεικνύει κυβερνήτες στη Μασαχουσέτη και το Μέριλαντ με υποψηφίους που γράφουν ιστορία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τη Φλόριντα και το Τέξας, σύμφωνα με την Edison Research.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή-2

Στη Μασαχουσέτη, η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας Μόρα Χίλι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο ανώτατο αξίωμα αυτής της πολιτείας, όπου θα είναι επίσης η πρώτη ανοιχτά λεσβία κυβερνήτης στη χώρα.

Στο Μέριλαντ, μια πολιτεία όπου το 31% του πληθυσμού είναι μαύροι, ο Δημοκρατικός Γουές Μουρ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος της πολιτείας που κέρδισε εκλογές για κυβερνήτη.

Οι Δημοκρατικοί υστέρησαν σημαντικά στο Τέξας και τη Φλόριντα όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Στο Τέξας, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κέρδισε μια τρίτη θητεία νικώντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ.

Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, επανεκλέγεται, νικώντας τον Δημοκρατικό αντίπαλο Τσάρλι Κριστ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες με καταμετρημένο το 94% των αναμενόμενων ψήφων.

Ο 44χρονος Ντε Σάντις αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτή η πιθανότητα έχει προκαλέσει την οργή του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 76 ετών, ο οποίος του έχει δώσει παρατσούκλι που σημαίνει κακόβουλος.

Ο κ. Τραμπ είπε ότι θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση την επόμενη Τρίτη, όταν αναμένεται ευρέως να δηλώσει την υποψηφιότητά του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν επίσης τον κυβερνήτη στο Αρκάνσας, όπου η πρώην γραμματέας Τύπου του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη κυβερνήτης σε αυτήν την πολιτεία.

Ομοίως στη Τζόρτζια ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ επικρατεί της Δημοκρατικής υποψήφιας Στέισι Έιμπραμς, σε μια πολιτεία παραδοσιακά ισορροπημένη, όπου η μάχη για τη θέση στη Γερουσία παραμένει ανοικτή και δεν αποκλείεται να κριθεί σε επαναληπτική ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι γενικά επικρατέστεροι για την πλειοψηφία στη Βουλή των ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές. Ωστόσο τα αποτελέσματα έρχονται με αργό ρυθμό και είναι πιθανόν η κατάσταση να μην έχει ξεκαθαρίσει πριν την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters, ΑΡ, CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα