ΗΠΑ: Θανατοποινίτες ζητούν να εγκριθεί η εκτέλεσή τους από απόσπασμα, αντί για ένεση!

από fimotro

Δύο θανατοποινίτες στην πολιτεία της Οκλαχόμα των ΗΠΑ ζητούν από έναν δικαστή να εγκρίνει ένα εκτελεστικό απόσπασμα ως εναλλακτική λύση στη θανατηφόρα ένεση, υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση από απόσπασμα θα ήταν πιο γρήγορη και θα είχε λιγότερα περιθώρια λάθους από τον τρέχοντα τρόπο εκτέλεσης.

Ο Donald Anthony Grant, ο οποίος δολοφόνησε δύο άτομα κατά τη διάρκεια ληστείας το 2001, και ο Gilbert Ray Postelle, ο οποίος δολοφόνησε τέσσερα άτομα το 2005 ενώ είχε πάρει, ο ίδιος, μεγάλη ποσότητα μεθαμφεταμίνης, απηύθυναν έκκληση στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Stephen Friot, να καθυστερήσει τις εκτελέσεις τους έως ότου το δικαστήριο μπορεί να καθορίσει εάν η ένεση είναι μια συνταγματική μορφή εκτέλεσης θανατοποινιτών.

Σύμφωνα με το AP, μια δίκη για το θέμα πρόκειται να διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Grant και ο Postelle πρόκειται, σύμφωνα με την τρέχουσα ρύθμιση, να εκτελεστούν εβδομάδες πριν, στις 27 Ιανουαρίου και στις 17 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Ο δικηγόρος Jim Stronski είπε στον δικαστή ότι, ενώ το εκτελεστικό απόσπασμα «μπορεί να είναι φρικτό σαν θέαμα, όλοι συμφωνούμε ότι θα είναι πιο γρήγορο». Μολονότι ο δικαστής Friot είπε ότι υπήρχαν «πολλά» για να εξετάσει, πρότεινε ότι θα ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι ειδικοί που εμπλέκονται στην έκκληση ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατος από εκτελεστικό απόσπασμα είναι είτε εντελώς είτε σχεδόν ανώδυνος και έχει λιγότερα περιθώρια λάθους από τη θανατηφόρα ένεση, η οποία συνδέεται με αρκετές περιπτώσεις βασανιστικών εκτελέσεων.

Το 2014, ο καθηγητής του Amherst College Όστιν Σάρατ αποκάλυψε ότι το ποσοστό λάθους στις εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση ήταν 7% υψηλότερο, σε σχέση με άλλες μορφές εκτέλεσης.

Tο εκτελεστικό απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις ΗΠΑ, πριν η θανατηφόρα ένεση γίνει η προεπιλεγμένη μέθοδος εκτέλεσης και στις 27 πολιτείες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή. Ένα μορατόριουμ για τις εκτελέσεις έχει τεθεί σε ισχύ στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Πενσυλβάνια.

ΠΗΓΗ: RT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα