20 Απριλίου 2024 / 1:54 μμ
20 Απριλίου 2024 / 1:54 μμ

ΗΠΑ: Πλώρη για πώληση 4 φρεγατών στην Ελλάδα, κόντρα στη Γαλλία

από fimotro

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά, κατά την ονομασία που της εκδοχής των πλοίων αυτών που θα εξάγονται, από τον Naval Group, και θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού,στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

ΗΠΑ-Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής: Καταδίκη της Τουρκίας

Στο μεταξύ, καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχει τίτλο «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την Επαναλαμβανόμενη Επιθετικότητα της Εναντίον της Κύπρου» κατατέθηκε από την βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη. Μεταξύ άλλων καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, τονίζει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, το ψήφισμα:

· καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και συνολικά τους 35.000 στρατιώτες που υπολογίζεται ότι διατηρεί στο νησί

· καλεί την Τουρκία να μείνει προσκολλημένη στις δημοκρατικές αρχές και στην αποστολή του ΝΑΤΟ.

· καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ανακαλέσουν τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αυξάνουν τις εντάσεις και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα