ΗΠΑ: Νέο σοκ με τον πληθωρισμό στο 9,1% τον Ιούνιο

από fimotro

Νέο άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς εκτινάχθηκε στο 9,1%, από 8,6% τον Μάιο, ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8.8%.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ 41 ετών, καθώς ανάλογες τιμές είχαν να παρατηρηθούν από τον Νοέμβριο του 1981. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση ανήλθε σε 1,3%, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2005.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάχθηκε επίσης στο 5,9%, υψηλότερα των προβλέψεων που έκαναν λόγο για 5,5%. Σε μηνιαία βάση, η αύξησή του διαμορφώθηκε στο 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,5%.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να καθορίσουν και τις αποφάσεις της Fed για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 757 μονάδες βάσης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο κατά 50 μ.β., κάτι που είχε να συμβεί από το 1994.

Στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η υποχώρηση των τιμών, έως ότου επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%.

Η ανακοίνωση των στοιχείων προκάλεσε νέο σοκ στις αγορές, με τα futures των δεικτών της αμερικανικής αγοράς να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, με εκείνα του Dow Jones να καταγράφουν βουτιά της τάξεως των 300 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα