Ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, είναι η τελευταία ελπίδα για πολλά νοσοκομεία στη χώρα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν οξυγόνο για ασθενείς με COVID-19 καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Δύο δικαστές στο Ανώτερο Δικαστήριο του Νέου Δελχί πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις εξετάζοντας αιτήματα από νοσοκομεία που επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα που ισχύει στη χώρα για την προστασία της ζωής.

Τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τις τηλεδιασκέψεις. Μάλιστα δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του δικαστηρίου έχουν σώσει ζωές.

Την Κυριακή, με μόλις 30 λεπτά οξυγόνου να υπολείπονται για 42 ασθενείς με covid-19 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Sitaram Bhartia και χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα νέες προμήθειες, οι νοσοκομειακές αρχές προσέγγισαν το δικαστήριο του Νέου Δελχί ως μια “τελευταία ελπίδα” για να λάβουν βοήθεια, λέει ο δικηγόρος Σιέλ Τρεχάν.

Το δικαστήριο διέταξε την τοπική κυβέρνηση του Νέου Δελχί να φροντίσει άμεσα για την παροχή των προμηθειών. “Φιάλες οξυγόνου έφθασαν λίγο μετά την ακροαματική διαδικασία και μια δεξαμενή έφθασε λίγες ώρες αργότερα”, είπε ο ίδιος.

Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου στοιχειώνει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία σε νοσοκομειακές κλίνες, σε ασθενοφόρα και σε εξωτερικούς χώρους στάθμευσης.

Το Δελχί καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά. Mε το σύστημα υγείας να λυγίζει, η πόλη λέει ότι έχει ανάγκη από 976 τόνους ιατρικού οξυγόνου καθημερινά, αλλά παραλαμβάνει λιγότερο από 490 τόνους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που διαχειρίζεται τις προμήθειες σε εθνικό επίπεδο, έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό και έχουν επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί, όπου επικεφαλής είναι ένα αντίπαλο κόμμα, κατηγορώντας την ότι έχει πολιτικοποιήσει το ζήτημα.

Η επιτροπή των δύο δικαστών–Βιπίν Σανγκί και Ρεκά Πάλι–έχει ακούσει τους δικηγόρους της κυβέρνησης Μόντι και εκείνους της τοπικής κυβέρνησης να ξιφουλκούν για τις ποσοστώσεις του οξυγόνου, για τα προβλήματα στην μεταφορά του και για την έλλειψη δεξαμενών. Και κάποιες φορές έχουν χάσει και την ψυχραιμία τους.

Το σαββατοκύριακο, όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Δελχί εξέφρασαν και πάλι τις ανησυχίες τους ότι οι προμήθειες του οξυγόνου δεν φθάνουν εγκαίρως θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ζωές, ο δικαστής Σανγκί εξαπέλυσε την οργή του απέναντι στους αξιωματούχους λέγοντας “Έλεος! Αρκετά πια…αρκετά!”.

Στο τέλος Απριλίου ο Σανγκί κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να “ικετεύσουν, να δανειστούν, να κλέψουν ή να εισαγάγουν” προμήθειες οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της πόλης.

Και οι δύο κυβερνήσεις-η ομοσπονδιακή και η τοπική του Νέου Δελχί-δέχονται επικρίσεις ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων.

Από τα τέλη Απριλίου ορισμένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της πόλης έχουν καταφύγει στο δικαστήριο ζητώντας βοήθεια.

Μολαυταύτα, σκηνές απελπισίας και απόγνωσης διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση. Σε μια ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την τοπική κυβέρνηση κάλεσε στο τηλέφωνο έναν προμηθευτή οξυγόνου βάζοντάς τον σε ανοιχτή ακρόαση για να τον ρωτήσει γιατί δεν είχαν φτάσει οι φιάλες σε ένα νοσοκομείο ενώ οι δικαστές άκουγαν υπομονετικά.

Την Κυριακή ένας δικηγόρος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του λέγοντας ότι το νοσοκομείο που εκπροσωπούσε είχε απόθεμα σε οξυγόνο για μια μόνο ώρα, ενώ ταυτόχρονα ένας άλλος έλεγε ότι οι ασθενείς “θα άρχιζαν να πεθαίνουν” σε ένα άλλο νοσοκομείο.

Λίγα λεπτά αργότερα μια βροντερή φωνή ακούστηκε: “142 ασθενείς. Μια ώρα ακόμη. Έχουμε πρόβλημα… υπάρχει κρίση” καθώς ένας δικαστής προσπαθούσε να τον καθησυχάσει και καλούσε τις τοπικές αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση.

Εισαγόμενα κρούσματα στη σύνοδο G7 στο Λονδίνο

Η Ινδία, που ξεπέρασε το ένα τέταρτο των θανάτων από Covid παγκοσμίως, με ημερήσιο απολογισμό 3780 θανάτων, υπενθύμισε τον εφιάλτη, όταν αντιπροσωπεία της έφτασε στο Λονδίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας και ολόκληρη η ομάδα που προσκλήθηκε στη σύνοδο της ομάδας των G7 ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση επειδή δύο μέλη διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Επίσημες πηγές είπαν ωστόσο στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η ινδική αντιπροσωπεία δεν δημιουργεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους αντιπροσώπους στη σύνοδο της G7 στο Λονδίνο καθώς δεν είχε ακόμη συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους.

Η Βρετανία φιλοξενεί την τριήμερη συνάντηση –την πρώτη της G7 που διεξάγεται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια.

Η ινδική αντιπροσωπεία δεν είχε ακόμη μεταβεί στον κύριο χώρο της συνόδου στο Λάνκαστερ Χάουζ όπου διεξάγεται η πρώτη διάσκεψη της G7 που διεξάγεται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια.

Διασπορά και στο Νεπάλ

Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ανήλθαν σε 31.088, ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συνεχώς υπενθυμίζει ότι η Ινδία αναλογεί στο 18% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού και αποδείχτηκε ανοχύρωτη ακόμη και ως προς τα εμβόλια.

Χθες Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα που κατέγραψε 20 εκατομμύρια μολύνσεις μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 5,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότεροι από 93.000 θάνατοι, ενώ η Ινδία ανέφερε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 23.231 θανάτους.

Για “ανθρώπινη καταστροφή” προειδοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου καθώς το κύμα COVID-19 της Ινδίας εξαπλώνεται στο Νεπάλ, με το 44% των τεστ να βγαίνουν θετικά.

Οι πόλεις στο Νεπάλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ινδία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ μόνο το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

“Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία αυτή τη στιγμή είναι μια τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος στο Νεπάλ, αν δεν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το κύμα της COVID-19 που διεκδικεί περισσότερες ζωές ανά λεπτό”, δήλωσε ο Νέτρα Πράσαντ Τιμσίνα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στο Νεπάλ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα