Ημέρα αποφάσεων για λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

από fimotro

Μια σειρά από σημαντικά θέματα βάζει σήμερα στο «μικροσκόπιο» η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με φόντο την άσχημη επιδημιολογική εικόνα και τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί αποφασίζουν για το λιανεμπόριο που παραμένει κλειστό σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, καθώς και για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο τις καθημερινές.

Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή τους τακτική συνεδρίαση, οι Λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, προκειμένου να καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύσκολο να δοθεί το «πράσινο φως» για την επεναλειτουργία του λιανεμπορίου, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα «όπλο» κατά της πανδημίας που δεν υπήρχε μία εβδομάδα πριν και αυτό δεν είναι άλλο από τα self tests. Εάν κριθεί πως τα self tests μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς εκτός της εκπαίδευσης, ίσως να είναι εφικτό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη να επαναλειτουργήσει στις 19 Απριλίου.

Εάν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε το πλαίσιο θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δηλαδή με χρήση του 13032, click away και click in shop.

Η επιτροπή επίσης καλείται να αποφασίσει κατά πόσο είναι εφικτό σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, να επιτραπεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων.

Αποφασίζουν και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Ένα άλλο ζήτημα που πιθανότατα θα απασχολήσει τους ειδικούς είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Το «πείραμα» με τις ανοιχτές διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα με κωδικό 6 στο 13033, θα ήταν αυτό που θα έκρινε αν το μέτρο θα ισχύσει και τις καθημερινές.

Και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star έδειξε θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο. «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» ανέφερε.

Πότε θα αρχίσει η επόμενη φάση χαλάρωσης

Βεβαίως, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το Πάσχα, καθώς τα πράγματα παραμένουν οριακά.

Τον δρόμο πάντως τον έδειξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξή του στο STAR ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις των επιστημόνων και όλα θα κριθούν βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών εβδομάδων το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί αναμένεται να πάρουν αποφάσεις πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και στην κυβέρνηση αφήνουν προς το παρόν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η μετακίνηση από νομό σε νομό εξακολουθεί να απαγορεύεται, παρά μόνο για συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Αποφάσεις και για το εμβόλιο AstraZeneca

Εν τω μεταξύ, γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.

Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα