Ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής στην Ελλάδα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε από τις 15 Απριλίου 2021 η ηλεκτρονική πλατφόρμα online αιτήσεων άδειας διαμονής στη χώρα, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής σε:

  • Ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα
  • Ανήλικα προστατευόμενα μέλη
  • Γονείς ανήλικων ημεδαπών

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 έως 5 του άρθρου 19 του ν. 4251/2014 (Α’80), αίτηση μπορεί να υποβάλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ο γονέας ή κηδεμόνας ανηλίκου, ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενδιαφερομένου. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία, αφού δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά τη διαδικασία υποβολής, πρωτοκόλλησης και έκδοσης της τελικής απόφασης, για την άδεια παραμονής.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αιτήσεων άδειας διαμονής έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων.

Από τις 15 Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί συνολικά 2.156 αιτήσεις, το 90% των οποίων καταγράφονται στην Αττική. Το 99% αφορά στην πρώτη κατηγορία αιτούντων, δηλαδή τους ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περνά τις διαδικασίες νόμιμης μετανάστευσης στη νέα ψηφιακή εποχή. Πλέον ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις έκδοσης αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Όπως ήδη ηλεκτρονικά εκδίδονται οι ατομικές πράξεις παράτασης όλων των υφιστάμενων αδειών, λόγω πανδημίας. Στόχος μας να παραδώσουμε ένα Υπουργείο ευέλικτο, λειτουργικό και πλήρως ψηφιοποιημένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα