23 Απριλίου 2024 / 2:33 μμ
23 Απριλίου 2024 / 2:33 μμ

Οικονομική κρίση και υπογεννητικότητα των Ελλήνων

από fimotro

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο πλέον και στον άρρηκτο ως τώρα θεσμό της οικογένειας. Τα νέα δεδομένα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ανατρέπουν την εικόνα του παραδοσιακού Έλληνα που φέρει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που γεννιέται με σκοπό την ολοκλήρωσή του μέσα από τον γάμο και την οικογένεια.

Γράφει ο
Δρίκος Αρμόδιος
Ειδ/νος Καρδιολόγος, MD. M.S.c. Ph.D.
Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας

Τα τελευταία 7 χρόνια παρουσιάζεται μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Τα ζευγάρια  αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν στον γάμο και να φέρουν στον κόσμο παιδιά κυρίως λόγο των οικονομικών δυσχερειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν: Η ανεργία, η αύξηση της φορολογίας ,η χρεωκοπία ,οι κατασχέσεις ,η οικονομική αδυναμία λόγω των χαμηλών μισθών αποτελούν σοβαρούς παράγοντες και μπορούν να οδηγήσουν στην εξαθλίωση άρα και στην αδυναμία δημιουργίας σταθερών βάσεων για οικογένεια.

Σημαντικές μεταβολές δεν παρατηρούνται μόνο στην λήψη απόφασης για γάμο και οικογένεια άλλα και στους ήδη υπάρχοντες γάμους οι οποίοι βιώνουν μεγάλη κρίση στις μέρες μας. Τα οικονομικά προβλήματα μετατρέπονται σε άγχος ,δημιουργούν πιέσεις και εντάσεις επιφέροντας ρήξη μέσα στον οικογενειακό ιστό. Κάτω από τις δυσμενείς αυτές συνθήκες τα διαζύγια αποτελούν πανάκεια κυρίως για τους γάμους που δεν υπάρχουν ακόμη παιδιά.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις  των εικονικών διαζυγίων που σημειώνουν αύξηση τον τελευταίο καιρό με την επίτευξη διπλού σκοπού: λειτουργούν λυτρωτικά για το ένα από τα δύο πρόσωπα όταν υπάρχουν χρέη που βαρύνουν και τους δύο λόγω της έγγαμης κατάστασης ενώ συγχρόνως εξασφαλίζεται η συνέχιση της κοινής συμβίωσης. Συχνά παρατηρείται ως λύση και στις περιπτώσεις που το ζευγάρι αποφασίσει να υποβάλλει φορολογική δήλωση ξεχωριστά πάντα με βάση το επιμέρους άλλα και το κοινό οικονομικό όφελος.

Επίσης λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν παρατηρείται  και η αύξηση της υπό γεννητικότητας  στην Ελλάδα.

Όλο και περισσότερες γυναίκες διστάζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί φοβούμενες πως δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στις ανάγκες  που προκύπτουν  με την γέννησή του &να του προσφέρουν  ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον. Η αστάθεια σε επαγγελματικό και άρα οικονομικό επίπεδο δεν παρέχει τις βάσεις για την σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Σύμφωνα με μελέτες λοιπόν η δημογραφική γήρανση επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αναλογικά ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65ετών και άνω παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον πληθυσμό ηλικίας από0έως 14ετών ο οποίος την ίδια στιγμή παρουσιάζει μείωση. Συνεπώς και η παραγωγική ηλικία δηλαδή από 14έως 65ετών παρουσιάζει επίσης μείωση.

Εκτός από την μείωση των γεννήσεων  και η μετανάστευση έχει συμβάλλει στο μέγιστο στο δημογραφικό γήρας όπως και η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. ’Όσον αφορά τις γεννήσεις στην χώρα μας ο μέσος όρος παιδιών για κάθε ζευγάρι βρίσκεται στο1,30ενώ για να ανατραπεί η υπογεννητικότητα και να επέλθει η ισορροπία του πληθυσμού το ποσοστό πρέπει να φτάσει στο 2,1.

Όσο υπάρχει έλλειψη κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινώνεται. Σημαντική για την  αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας ως ένα βαθμό κρίνεται η απόδοση κινήτρων στις γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία.

Κάποια από αυτά τα κίνητρα θα μπορούσε να είναι: η άμεση καταβολή επιδόματος σε μη εργαζόμενες μητέρες ή ακόμη και κάποιου ποσού σε νέους γονείς με την γέννηση του παιδιού. Η αύξηση του αφορολόγητου στους νέους γονείς το οποίο θα πρέπει να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που φέρνει στον κόσμο  κάθε ζευγάρι. Η ίδρυση νέων  βρεφονηπιακών σταθμών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν όσον αφορά την φύλαξη των παιδιών των εργαζόμενων μητέρων. Η παροχή δωρεάν υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία στις άνεργες γυναίκες που εγκυμονούν. Ο περιορισμός της μετανάστευσης και η άμεση βελτίωση στο μέγιστο  των συνθηκών εργασίας στην χώρα μας με στόχο την επιστροφή της παραγωγικής ηλικίας εξασφαλίζοντας τους ένα σίγουρο μέλλον εδώ.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν για αρχή να ληφθούν ώστε να γίνει μια αρχή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην χώρα μας. Ο ελληνικός παραδοσιακός θεσμός της οικογένειας οφείλει να ενισχυθεί γιατί το εθνικό κόστος στο άμεσο μέλλον θα είναι δυσβάστακτο. Ο περιορισμός της έκτασης και η επιτυχής αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας επιτάσσει δραστικές λύσεις .Επιβάλλεται λοιπόν ως ευθύνη όλων μας η αποτελεσματική  κινητοποίηση με απώτερο σκοπό την τοποθέτηση του εν λόγω προβλήματος στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα