23 Απριλίου 2024 / 5:19 μμ
23 Απριλίου 2024 / 5:19 μμ

Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία μεταναστών

από fimotro
Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ’ αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο σύστημα Eurodac στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα Υπουργεία Εσωτερικών (έχουν συμφωνήσει) και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν και διευκρίνισε ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η κυρία Πέτερμαν δήλωσε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη. «Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί», δήλωσε.

Την προηγούμενη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Ισπανία.

 

Τι προβλέπει η συμφωνία

H Ελλάδα και η Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση, επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις επιμέρους πτυχές της Πολιτικής Συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας, που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση που είχαν η Αγγελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πέδρο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες.

Οπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση» [Administrative Arrangement].

Ως προς το περιεχόμενο των επιστολών και της διμερούς «Διοικητικής Διευθέτησης» Γερμανίας-Ελλάδας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει:

1. Στο πλαίσιο των επιστολών:

Ελλάδα και Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ελλάδα και Γερμανία δεσμεύονται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης.

Σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων – π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων – στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η Γερμανία δεσμεύεται για την αποστολή στην Ελλάδα – μέσω EASO -επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου.

2. Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Διευθέτησης» (κείμενο που θα επισυνάπτεται στις επιστολές), συμφωνούνται τα ακόλουθα:

Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά. -Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.

Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου και τις οποίες είχε ως τώρα παγώσει (περί τις 2.000). -Επίσης, δεσμεύεται να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.

Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τη «Διοικητική Διευθέτηση», με δυνατότητα αναθεώρησης, ανά τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα