Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Αποστράγγισαν το κανάλι στο πάρκο

από fimotro

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι το κανάλι, το οποίο σήμερα βρίσκεται -προσωρινά- αποστραγγισμένο.

Και αυτό γιατί διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός και εργασίες συντήρησης του καναλιού που απαιτούν την αποστράγγισή του. Μια διαφορετική εικόνα που καταγράφεται στο παρακάτω βίντεο.

Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο του Κέντρου Πολιτισμού, το κανάλι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ΚΠΙΣΝ. Ο σχεδιασμός του έγινε με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της περιοχής με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα, αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στο χώρο.

Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος από 70 έως 150 εκατοστά. Αναπτύσσεται ανάμεσα και κατά μήκος του κτιριακού συγκροτήματος και της Εσπλανάδας, δημιουργώντας μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας από την ακτή του Φαλήρου στο ΚΠΙΣΝ. Στην αντικρινή πλευρά του Καναλιού, πλατιά σκαλοπάτια προσφέρονται ως θέσεις για αυτοσχέδιες παραστάσεις, ενώ ο παράπλευρος χώρος ενδείκνυται για περιπάτους.

Οι αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές του ΚΠΙΣΝ, όπως αυτές ορίζονται και από την πιστοποίηση platinum LEED που έχει αποκτήσει, απαγορεύουν τον καθαρισμό με χλώριο ή άλλα χημικά μέσα. Αντ’ αυτού, λειτουργούν σε σταθερή βάση 2 ρομποτικοί μηχανισμοί οι οποίοι αφαιρούν μέρος της άλγης από τον πυθμένα.

Επιπλέον, 1-2 φορές τον χρόνο διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός του Καναλιού, ο οποίος διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει: αποστράγγιση του Καναλιού, καθαρισμό του πυθμένα με βούρτσες και νερό υπό πίεση, καθώς και καθαρισμό των σωληνώσεων και των αντλιοστασίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα