Ηχηρή ήττα Τραμπ στη διαμάχη με την Κίνα για το TikTok

από fimotro

Στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή το TikTok το Πεκίνο αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Εάν η πρόταση που ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει, πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα κερδίσει σχεδόν τίποτα από αυτά που απαιτούσε τον περασμένο μήνα, όταν απείλησε να απαγορεύσει τη δημοφιλή κινεζική εφαρμογή βίντεο στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας εάν δεν περνούσε στα χέρια αμερικανικής εταιρείας.

Πιθανότατα δεν θα υπάρξει πώληση. Ούτε θα απαγορευτεί το Tik Tok από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικής ζωής, δεν υπάρχει ούτε ικανοποιητική λύση ενάντια στον κίνδυνο το TikTok να διοχετεύσει αμερικανικά δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση ή να γίνει χρήση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς προπαγάνδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντ’ αυτού, η συμφωνία που διαπραγματεύονται η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, και ο ιδρυτής της, Zhang Yiming, αποφεύγει οποιαδήποτε πώληση. Η ByteDance αντιλήφθηκε από νωρίς την μπλόφα του Τραμπ στην προσπάθειά του να μπλοκάρει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τεχνολογίας της Κίνας και λέει ότι η πρότασή της την αφήνει με το 80% της εταιρείας που φέρει σήμερα την επωνυμία TikTok Global. Οι νέοι επενδυτές μειοψηφίας, Walmart και Oracle, θα αποκτήσουν μερίδιο έως και 20%, όπως ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωση.

Η πραγματική νίκη

Η ByteDance είναι, επίσης, πιθανό να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφοράς το επόμενο έτος για την πλατφόρμα της TikTok, η οποία έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, να συστήσει ένα fund εκπαίδευσης και να παραγάγει 5 δισ. δολάρια αμερικανικών φορολογικών εσόδων. Το πιο σημαντικό στη μάχη για παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή είναι το γεγονός ότι η πρόταση για την TikTok θα επιτρέψει στην Κίνα να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την ισχυρή τεχνολογία και τους αλγόριθμους που αποφασίζουν ποια βίντεο προβάλλονται στους 100 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες της εφαρμογής, η οποία έχει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια downloads παγκοσμίως.

“Είναι δύσκολο να πει κανείς πως ο μεγαλύτερος νικητής από όλα αυτά δεν είναι το Πεκίνο, επειδή ο Τραμπ ουσιαστικά δεν πήρε τίποτα από όσα  ζήτησε”, λέει ο Fergus Ryan, αναλυτής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής.

Οι ειδικοί λένε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης του TikTok από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξυπηρετεί την κουλτούρα κυβερνο-κυριαρχίας που προωθεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες και “νομιμοποιεί” την αυταρχική αντίληψη ενός διχασμένου Διαδικτύου που υπόκειται στις μεταβαλλόμενες ιδιοτροπίες και πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών της χώρας.

“Η ανάμειξη του Τραμπ με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις απλώς επικυρώνει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται τα πράγματα, αποδυναμώνοντας την επιρροή των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο”, λέει η Kirsten Martin, καθηγήτρια τεχνολογικής δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ. “Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να πάρουν θέση εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα τα πραγματικά ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της εθνικής ασφάλειας παραμένουν ανεπίλυτα”.

Για δεκαετίες, η πολιτική τεχνολογίας των ΗΠΑ είχε μια πιο ιδεαλιστική οπτική του Διαδικτύου ως έναν τρόπο για να καταρρίψει τα γεωπολιτικά εμπόδια και να προάγει την ελευθερία μεταξύ των καταπιεστικών κυβερνήσεων. Αμερικανοί νομοθέτες και επιχειρηματίες τεχνολογίας βρήκαν θλιβερή την άρνηση του Πεκίνου να επιτρέψει στη Facebook, την Google και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες να λειτουργούν στην Κίνα, λέει ο απόστρατος ταξίαρχος Greg Touhill, αλλά και τη χρήση από τον πρόεδρο Xi των κινεζικών επιχειρήσεων, όπως η Tencent Holdings, ως εργαλείο εποπτείας και προπαγάνδας. Η συμφωνία της TikTok πιθανώς προσδίδει νομιμότητα στη συμπεριφορά απομονωτισμού της Κίνας, λέει ο Touhill.

Project πολλών εκατομμυρίων

Αλλά ακόμα και με μια συμφωνία, η οποία εγκρίνεται ως ιδέα από τον Tραμπ, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξακολουθούν να ερίζουν για το ποιος θα ελέγχει την TikTok Global. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα φέρνει την TikTok υπό αμερικανικό έλεγχο, μια προϋπόθεση που οι υποστηρικτές της συμφωνίας προσπάθησαν να ικανοποιήσουν, συμπεριλαμβάνοντας τα παθητικά μερίδια των Αμερικανών μετόχων στη μητρική εταιρεία της TikTok στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της πρότασης. Εν τω μεταξύ, η ByteDance εξέδωσε μια δήλωση στα κινεζικά, αναφέροντας ότι θέλει να διαλύσει τις όποιες φήμες και να διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% της TikTok.

“Κάτι πρέπει να δώσεις, επειδή δεν μπορείς να έχεις και 80% και 0% ταυτόχρονα”, λέει ο Mark Shmulik, αναλυτής της AB Bernstein. Οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια παραμένουν σε μια πρόταση που δίνει στην Oracle πρόσβαση σε πηγαίο κώδικα και αλγόριθμους, αλλά επιτρέπει στο ByteDance να διατηρεί τον έλεγχο της τεχνολογίας. Οι επικριτές αμφισβητούν επίσης τι κίνητρο έχει η Oracle να αναφέρει τις παραβάσεις σε μια εταιρεία στην οποία κατέχει μερίδιο 12,5% και από την οποία ωφελείται οικονομικά.

Η μοίρα του TikTok κάθε άλλο παρά σφραγισμένη είναι, δεδομένης της τάσης του Tραμπ να αλλάζει γνώμη και των συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας εγείρουν ήδη αμφιβολίες σχετικά με τη συμφωνία που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση. Και δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου. Αλλά η ζημιά στην πολιτική τεχνολογίας και την παγκόσμια θέση της Αμερικής έχει γίνει, λέει η Jennifer Daskal, καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τεχνολογίας, Νομικής και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Washington College of Law.

“Το να απειλούν μονομερώς τη δυνατότητα μιας συγκεκριμένης εφαρμογής να λειτουργεί στις ΗΠΑ και να επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας χωρίς να προσφέρουν μια λύση που να απαντά στους ισχυρισμούς με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στις ΗΠΑ και παγκοσμίως”, λέει η Daskal. “Τώρα οποιαδήποτε χώρα θα είναι σε θέση να δικαιολογεί την απαγόρευση εφαρμογών ή εταιρειών στη βάση ισχυρισμών σχετικά με την εθνική ασφάλεια χωρίς να παρέχει πραγματική, ουσιαστική βάση για αυτές τις ανησυχίες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα