23 Απριλίου 2024 / 7:28 μμ
23 Απριλίου 2024 / 7:28 μμ

Η υποτροπή του COVID-19 αλλάζει τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης

από fimotro
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, το δεύτερο φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε μία αγνώστου διάρκειας επιστροφή στις επιδοματικές πολιτικές αναστολής εργασίας που ακολούθησαν το ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown το Μάρτιο. Το κρίσιμο διάστημα παραμένει εκείνο των επόμενων 3-4 μηνών, αλλά και η συνολική εικόνα γιά το 2021.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη κυοφορούνται μία σειρά παρεμβάσεων οι οποίες συνδέονται κατ’ αρχήν με παράταση των μέτρων επιδοματικές πολιτικής, λόγω των πολύ πιθανών  αναγκών περαιτέρω αναστολής λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, νέων προγραμμάτων επιχειρήσεων, νέων προγραμμάτων ρυθμίσεων οφειλών προς το δημόσιο κτλ.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιθανό να συνδεθούν και με ένα κυβερνητικό ανασχηματισμο, που θα αφορά τομείς αναπροσαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτές οι κινήσεις αντιμετωπίζονται σε συνδυασμό με τοπικά lockdown, καθώς οι αντοχές του ήδη κορεσμένου και “κουρασμένου” συστήματος υγείας αναγνωρίζεται ότι φθάνουν στα όρια τους, απέναντι στα πολλαπλάσια μεγέθη κρουσμάτων, με άμεσες συνέπειες στην ανθεκτικότητα της προσπάθεια διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις όσο και στο μεγάλο ζήτημα της στήριξης της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται πιθανά σενάρια αναπροσαρμογής του σχεδίου προϋπολογισμού, τόσο γιά την αντιμετώπιση μίας σοβαρής επιδείνωσης της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2021, οσο επίσης και γιά το πώς αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή το πλαίσιο εσόδων και δαπανών γιά το 2021.
Στο έκτακτο αυτό περιβάλλον πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για το ενδεχόμενο προσφυγής στον ΕSM, όσον αφορά την απορρόφηση δανείων.
Πέραν όμως του προβληματισμού που αφορά στο άμεσο ζήτημα της αντιμετώπισης ενός ενδιαμέσου “Pause” σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, η μεγαλύτερη ανησυχία εντοπίζεται στις προειδοποιήσεις από τους διεθνείς φορείς γιά το κύμα χρεοκοπιών και αδυναμίας επιβίωσης μετά την απόσυρση της επιδοματικής πολιτικής και των διευκολύνσεων μεγάλου τμήματος επιχειρήσεων κυρίως μικρομεσαίων αλλά και άλλων μονάδων, που στη δεκαετία που έχει μεσολαβήσει μετά το 2010 έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλα και μη εξηπερετούμενα χρέη.
Όπως φάνηκε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής, η προεδρία Μέρκελ μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να δρομολογήσει τις δέουσες αποφάσεις, παραπέμποντας τις σχετικές διαδικασίες γιά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να υπάρχει ήδη την 1/1/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα