Η Ξένη Δημητρίου άδειασε την Τουλουπάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

από fimotro

Την επιφύλαξή της γύρω από την τήρηση των κανόνων παροχής καθεστώτος προστασίας στους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Νίκου Μανιαδάκη, παρατηρώντας πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον κατέστησε προστατευόμενο μάρτυρα αντί να του ασκήσει δίωξη.

Η κυρία Δημητρίου ανέφερε γενικά πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική ικανότητα σύμφωνα με εθνικό δίκαιο. Παράλληλα, φέρεται να υποστήριξε πως οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας υποστηρίζοντας ότι «είχαν συμφέροντα από την εταιρεία Novartis». Ανέφερε ωστόσο πως η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που την υποχρεώνουν για την ένταξή τους ελληνικό δικαιϊκό σύστημα.

Η ίδια φέρεται να είπε ότι η συνεργασία της εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές αρχές δεν έγινε στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυρία Δημητρίου αν και υποστήριξε αρχικά ότι δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα των τριών μαρτύρων, ήταν η ίδια που διέταξε την σύλληψη του κ. Νίκου Μανιαδάκη καθώς παραδέχθηκε πως γνώριζε τη διεύθυνση κατοικίας του Νικόλαου Μανιαδάκη και κινητοποίησε τους εισαγγελείς για να μη διαφύγει στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος:

Ξ.Δημητρίου: Δώσαμε εντολή να σταματήσουν τον Μανιαδάκη στην οικία του γιατί πληροφορηθήκαμε οτι ηθελε να φύγει για εξωτερικο

Βουλευτής: Πώς ξέρατε που μένει; Γνωρίζατε ποιος είναι προστατευόμενος μαρτύρας;

Ξ.Δημητρίου: Ήξερα τη διεύθυνση όλων των προστατευόμενων για να στείλω αστυνομική προστασία. Το βράδυ της 31/12/18 μετά τις υποψίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό γιατί αρνήθηκε αστυνομική προστασία -και ειδοποίησα τους εισαγγελείς-, ο Αναστασίου (Μανιαδάκης) κατέστη από προστατευμένος μάρτυρας, κατηγορούμενος με στοιχεία που κατείχε ήδη η κ Τουλουπάκη.

Ι.Μπούγας: Η κ Τουλουπάκη δηλαδή είχε τα στοιχεία με βάσει τα οποία δεν μπορούσε να είναι προστατευόμενος αλλά αντιθέτως κατηγορούμενος;

Ξ.Δημητρίου: Αυτό είναι θέμα της κυρίας Τουλουπάκη. Εγώ ασχολήθηκα μόνο με τις πληροφορίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό.

Ι.Μπούγας: Και γιατί να μην φύγει; Απαγορεύεται ο προστατευόμενος μάρτυρας να ταξιδέψει στην ΕΕ;

Ξ.Δημητρίου: Όχι δεν απαγορεύεται. Γι αυτό μετετράπη από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο.

Η κ. Δημητρίου φέρεται να είπε, για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ότι «ξέχασε» να θέσει σε γνώση της επιτροπής της Βουλής την ανεπίσημη ενημέρωση που της είχε κάνει, μετά το ταξίδι στη Βιέννη με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τη συνάντηση με το FBI για την υπόθεση Novartis. Για την αξιοπιστία δε των ισχυρισμών του Ιωάννη Αγγελή, η Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι στις τέσσερις αναφορές του παρατηρούνται διαφοροποιήσεις.

Η Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε και στην πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς. «Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράϊκου. Πριν από δύο ημέρες είχε έρθει στο γραφείο μου. Η συνάντηση έγινε με δική της πρωτοβουλία για να με ενημερώσει και δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι, μέχρι εκείνη τη συνάντησή μας, δεν υπήρχε τίποτα στο μυαλό της κυρίας Ράϊκου, σχετικά με όσα έγγραφε στην αναφορά της», φέρεται να είπε η Ξένη Δημητρίου και εξέφρασε και την απορία της που η κ. Ράικου δήλωσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή της και μην πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης αφού, «μετά την παραίτησή της, ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Αθηνών, την τοποθέτησε υπεύθυνη για την τρομοκρατία».

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στους λογαριασμούς γιατρών που είχαν λάβει χρήματα από τη Novartis. To άνοιγμα των λογαριασμών είχε ζητήσει, όπως είπε η κ. Τουλουπάκη και τότε βρέθηκε το έμβασμα στον σύζυγο της κ. Ράικου. «Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πως, η κ. Ράϊκου προφανώς ενημερώθηκε, από κάποια πηγή και άρχισε μια αντεπίθεση σε βάρος της κ. Τουλουπάκη», φέρεται να κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου.

Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα