Η Τουρκία απειλεί να αφήσει τους μετανάστες

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Εκβιασμός της Άγκυρας με ελεύθερους πρόσφυγες

Το γνωστό παιχνίδι των εκβιασμών άρχισε πάλι να παίζει η Τουρκία με αιχμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, απειλώντας να γεμίσει με μετανάστες την Ευρώπη και την Ελλάδα, αναστέλλοντας τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με την ΕΕ. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει µε νόηµα ότι η τήρηση της συµφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και διαμηνύει πως παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη υποστήριξε πως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες» είπε ο κ. Σοϊλού.

Οπως είπε ο κ. Σοϊλού, εκείνοι που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράτυπων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα της αδιαφορίας τους. «Δεν είναι αρκετό να χτυπάνε συγκαταβατικά την Τουρκία στην πλάτη. Επικρίνουν την Τουρκία από τις θέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Η απάντηση της Ευρώπης

Από κοντά παρακολουθεί η Κοµισιόν τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωµατούχων σχετικά µε τη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών, επιβεβαίωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό.

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι το θέµα του «παγώµατος» στις διαπραγµατεύσεις για τη βίζα ακούστηκε ως µία από τις κυρώσεις που θα επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, τελικά η Κοµισιόν αποφάσισε να µην το εντάξει στο πρώτο «πακέτο» των µέτρων. Και αυτό γιατί έχει συνδεθεί µε τη συµφωνία για το Μεταναστευτικό, που οι Βρυξέλλες επιθυµούν πάση θυσία να διατηρηθεί ως έχει. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά µε το κατά πόσο η Τουρκία θα εξακολουθεί να την τηρεί.

Ηδη, οι αυξηµένες ροές προσφύγων και µεταναστών στα ελληνικά νησιά και στον Εβρο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, «κρούουν» το πρώτο καµπανάκι για την ΕΕ. Οπως ανέφερε στο «Εθνος» εκπρόσωπος της Κοµισιόν, «οι αρµόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα