Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το Eurogroup έστειλε το πρώτο μήνυμα αποδοκιμασίας για τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα δύσκολα αρχίζουν για το νέο υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αμέσως μόλις παραλάβει το νέο υπουργείο από τον απερχόμενο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά θα παραλάβει ταυτόχρονα και όλα τα μεγάλα προβλήματα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Χθες, το Eurogroup ήταν ξεκάθαρο για τα πισωγυρίσματα που επήλθαν από τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο δίμηνο, αλλά και για το ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποφυγής των συμπεφωνημένων στόχων. Πάντως, αν και οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022, καθώς το συσχετίζουν άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι διαλλακτικοί στο πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό δείχνουν διάθεση να αφήσουν τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό που καταδείχθηκε χθες από το Eurogroup είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θεωρείται γνώριμο πρόσωπο και σοβαρός συνομιλητής για τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαίο πως ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε διπλή αναφορά στο πρόσωπο του.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως αν και το τελευταίο δίμηνο δεν καταγράφηκαν προβλήματα στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ωστόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος δεν έδειξε πως θα πάει το πράγμα στα άκρα για την απόσυρση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επικεντρωθεί σε ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι θεσμοί βλέπουν ως θετικές. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά πρέπει να πάμε και να ακούσουμε την κυβέρνηση για αυτά», τόνισε.

Τα δύσκολα για τον νέο υπουργό Οικονομικών τώρα αρχίζουν. Οι Θεσμοί είναι θετικοί στη νέα κυβέρνηση. Κατά πόσο θα αξιοποιηθεί αυτό από τον νέο υπουργό Οικονομικών θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα