Η Σύνοδος στο Φανάρι και η αντίστροφη μέτρηση για εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

από fimotro

Η Σύνοδος  του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην συνεδρίαση για τον μήνα Δεκέμβριο με ένα λιτό αλλά περιεκτικό ανακοινωθέν αποφάνθηκε  επί της επιστολής που εστάλη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και έδωσε το πράσινο φως  για  την απαλλαγή του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Ειρηναίου από τα καθήκοντα του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει . Στην εισήγηση αυτή κατέληξε η Επιτροπή Ιατρών που επισκέφθηκε και εξέτασε επιμελώς  τον Γέροντα Αρχιεπίσκοπο- γεγονός που γίνεται για πρώτη φορά στην Εκκλησία της Κρήτης και μάλιστα για τον Αρχιεπίσκοπο.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Μ. Τζούμας

Το ανακοινωθέν της Συνόδου λιτό και ευσύνοπτο  τα λέει όλα. Ο Ειρηναίος κατατάσσεται πλέον στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς του Θεόνου  και θα αποκαλείται ως πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

 Τώρα αναμένεται να χηρεύσει και τυπικά ο Θρόνος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και τον ορισμό Τοποτηρητή που καλώς εχόντων θα είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης Ειρηναίος- εναλλακτικά πρώτος επιλαχών  ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος.

Από τις εξελίξεις προκύπτει ότι η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου  Κρήτης θα γίνει με το νέο έτος  2022, μετά την κατάρτιση Τριπροσώπου από την Επαρχιακή Σύνοδο Κρήτης η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνέλθει εντός των επομένων ημερών.Εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και επισπευτούν οι διαδιακασία.

Στη συνέχεια  η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από πρόταση του Πατριάρχη θα εκλέξει παμψηφεί ή έστω με πλειοψηφία το νέο Αρχιεπίσκοπο εκ των τριών προτεινομένων του Τριπροσώπου  από τη Σύνοδο των 8 Ιεραρχών. Η Σύνοδος στο Φανάρι θα συνέλθει είτε προ των Χριστουγέννων αν αποσταλεί το Τριπρόσωπο εντός των επομένων ημερών (πράγμα αδύνατο γιατί για να γίνει αυτό πρέπει να έχει κηρυχθεί ο θρόνος και τυπικά εν χηρεία) είτε   τον Ιανουάριο( μετά τα Θεοφάνεια).

Το τριπρόσωπο

Για το Τριπρόσωπο ακούγονται εδώ και καιρό  ως φαβορί τα ονόματα των νυν Μητροπολιτών Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμιφλόχιου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.Οι διεργασίες που γίνονται όμως υπογείως  θα μας εκπλήξουν. Αν και οι δύο εκ των υποψηφίων- Ρεθύμνης και Αρκαλοχωρίου  προέρχονται από την Μονή Αγκαράθου και υπάρχουν άλλοι δύο εκλέκτορες- οι Γορτύνης Μακάριος και Πέτρας Γεράσιμος -που προέρχονται από την ιστορική αυτή Μονή για πρώτη φορά στα χρονικά εκλογών στην Κρήτη οι Αγακαραθίτες είναι διχασμένοι. Εδώ και καιρό ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μείνει εκτός Τριπροσώπου ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας για να είναι ισχυρότερη η υποψηφιότητα του Ρεθύμνης Ευγενίου. Την ίδια τακτική λέγεται ότι επιδιώκουν και για τον έτερο ισχυρό Κισάμου Αμφιλόχιο.

Στο κάδρο των υποψηφιοτήτων τελευταία έχουν πέσει  τεχνιέντως  και άλλα ονόματα όπως του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γερασίμου, του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού- ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω να πούμε ότι  είπε στον υπογράφοντα σε ανύποπτο θρόνο να  μην  τον γράψω ποτέ  ως υποψήφιο.

Η τακτική που θα ακολουθηθεί στην εκλογή Αρχιεπισκόπου θα είναι να σταλεί ένα Τριπρόσωπο με μια ισχυρή υποψηφιότητα και οι άλλες δύο να λειτουργήσουν ως παραγέμισμα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον Πατριάρχη και στην Ιερά Σύνοδο να εκλέξουν τον πλέον αποδεκτό εκ της Ιεραρχίας αφού θα έχει πάρει στο Τριπρόσωπο τις περισσότερες ψήφους.

Αλλά και στην περίπτωση που αποκλείσουν από το Τριπρόσωπο τον ένα εκ των φερόμενων υποψηφίων για να μείνουν  δύο ισχυρές υποψηφιότητες με την παρουσία ενός αδύναμου κρίκου,για να δοθεί η ευκαιρία στον Πατριάρχη  να εκλέξει μεταξύ των δύο .

Μέχρι  τη στιγμή που μιλάμε- σε   ότι αφορά  τη σύνθεση του Τριπρόσωπου- τα πράγματα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα.Οι πληροφορίες που έχουμε από την Κρήτη λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα και από Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διεργασίες. 

Βέβαια στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου αυτόματα σημαίνει πως μπαίνει σε χηρεία κάποια από τις Μητροπόλεις που θα δει το νυν Ιεράρχη της στην κεφαλή της Κρητικής Εκκλησίας. Οπότε πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και αυτός ο παράγων αφού θα χρησιμοποιηθεί δεόντως ως «υποσχετική» από τους υποψήφιους για τον  Αρχιεπισκοπικό Θρόνο για την επόμενη μέρα που θα  ξεκινήσει  νέος κύκλος διαδικασιών για την χηρεύουσα θέση στη Μητρόπολη που θα κενωθεί.Θα δουλέψει το λεγόμενο «μου δίνεις σου δίνω»,  καθόλου άγνωστο σε εκλογές Ιεραρχών πολύ περισσότερο όταν το Σώμα των Εκλεκτόρων είναι μικρό και ευέλικτο. Τα ονόματα που ακούγονται προς προαγωγή είναι του Επισκόπου Κνωσού Προδρόμου, Αρχιγραμματέως της Συνόδου( και ατύπως Αρχιεπισκοπεύοντος όλο το διάστημα της δοκιμασίας του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου). Του Αρχιμ. Μεθοδίου Βερνιδάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα όλοι παραδέχονται ότι έχει καθυστερήσει η εκλογή του σε Μητροπολίτη για πολλούς λόγους, αλλά και   από τις καραμπόλες που ευδοκιμούν στην Εκκλησία της Κρήτης. Του Αρχιμ. Νικηφόρου Κουνάλη,Ιεροκήρυκος της Αρχιεπισκοπής,ιδιαιτέρως πεπαιδευμένου και δραστήριου κληρικού. Ακούγεται επίσης  και το όνομα του δραστήριου Επισκόπου Δορυλαίου Δαμασκηνού προς προαγωγή σε Μητροπολίτη, του οποίου η προαγωγή  θα μπορούσε να ενώσει τα διεστώτα και να λειτουργήσει πυροσβεστικά σε περίπτωση που  πάει να διασπαστεί το αρραγές μέτωπο που πρέπει να έχει η Εκκλησία της Κρήτης σε όλα τα θέματα αλλά και  έναντι των μεγάλων προκλήσεων που έχει η εποχή μας.  Στο ενδεχόμενο εκλογής του  Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγενίου σε Αρχιεπίσκοπο(διότι αποτελεί ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο),τότε ο διάδοχος του στο Ρέθυμνο  που είναι η Μητρόπολη με τα περισσότερα Σταυροπήγια( στα οποία δίνει μεγάλη σημασία το Φανάρι) θα πρέπει να είναι Ιεράρχης που θα αγκαλιάσει τα Πατριαρχικά Σταυροπήγια και θα τα βοηθήσει να ανθίσουν όπως έκανε ο Κυδωνίας κ.Δαμασκηνός με τα δικά του  και όχι να τα φιμώσουν και να τα οδηγήσουν σε παρακμή. Και το θέμα αυτό θα καθορίσει και την Αρχιεπισκοπεία του αλλά και τη σχέση του με το Φανάρι.  Ένας άλλος παράγοντας για την επόμενη μέρα είναι το γεγονός ότι αν δεν γίνουν οι συμφωνίες προεκλογικά και τηρηθούν με «λόγω τιμής», τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί για την κενή Μητρόπολη αυτός που θα προτείνει ο νεοεκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος διότι οι άλλοι που δεν θα έχουν εκλεγεί στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, θα του πάνε κόντρα διεμβολίζοντας την δική του πρόβληση, όποια και αν είναι. Με τις σκέψεις αυτές ως εισαγωγικό ορεκτικό σας προετοιμάζουμε για τα όσα μέλλει γενέσθαι στην Κρήτη και είμαστε έτοιμοι- πέρα από τις εικασίες και τα σενάρια – να παρουσιάσουμε και τα πραγματικά γεγονότα όταν αυτά αρχίσουν να εξελίσσονται ενώπιον μας.

Η σύνθεση της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου  που θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Μπορεί στο Φανάρι και σε όλα τα Πατριαρχεία να ισχύει «η ενός ανδρός αρχή»,  τυπικά ωστόσο  η Σύνοδος αποφασίζει ύστερα από πρόταση του Πατριάρχη.  Η σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία θα συνεδριάσει και θα κληθεί να επιλέξει από το τριπρόσωπο, (που θα προτείνει η Εκκλησία της Κρήτης), το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Οι ιεράρχες που συνθέτουν στην παρούσα φάση και μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 την 12μελή Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι οι :

 1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
 2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ.Δημήτριος
 3. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
 4. Ατλάντας κ. Αλέξιος
 5. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
 6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
 7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
 8. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
 9. Σασίμων κ. Γεννάδιος
 10. Κρήνης κ. Κύριλλος
 11. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
 12. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Εκ των Συνοδικών, δυο Ιεράρχες, οι Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα την Ανατολική Κρήτη.

Ο πρώτος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ Εμμανουήλ Αδαμάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, γεννήθηκε στη Σητεία. Επίσης εκ των προβεβλημένων Ιεραρχών του Θρόνου Κρήτες είναι και οι Μητροπολίτες Ρόδου Κύριλλος, Αυστρίας Αρσένιος και Αυστραλίας Μακάριος,καθώς και ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεόδωρος Μεϊμάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα