24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Η συμβολή του δημάρχου Φυλής στην εξερεύνηση της Πάρνηθας

από fimotro

Εάν υπάρχει ένα μέρος το οποίο είναι δίπλα στην Αθήνα και ελάχιστοι το γνωρίζουν πραγματικά, αυτή είναι η Πάρνηθα. Ειδικά η Πάρνηθα προς την πλευρά της Φυλής. Σε αυτό μας βοήθησε σημαντικά ο δήμαρχος της Φυλής, Χρήστος Παππούς. Αυτήν την εποχή βγαίνουν τα άγρια κυκλάμινα, τα οποία έχουν επιλέξει το φθινόπωρο για να ξεδιπλώσουν τη χάρη και την ομορφιά τους. Και αυτά είναι που υποδέχονται πρώτα όσους ανεβαίνουν στην Πάρνηθα. Οι ημέρες χωρίς βροχή που θα ξυπνήσετε με διάθεση να αλλάξετε παραστάσεις, είναι ιδανικές για μια επίσκεψη στο κοντινό βουνό: μια βόλτα απλώς για να αλλάξετε τον αέρα σας, για να χαζέψετε τη θέα της πόλης από ψηλά, για παιχνίδι με τα παιδιά και πικνίκ σε κάποιο ξέφωτο (το οροπέδιο της Μόλας π.χ. είναι εύκολα προσεγγίσιμο και ιδανικό για αυτό), εκτός κι αν προτιμάτε να εμπιστευτείτε την καλοπέρασή σας στα χέρια άλλων κι επιλέξετε για καφέ ή και φαγητό ένα από τα δύο καταφύγια, το Μπάφι και το Φλαμπούρι.

Και στα δύο μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο, συνδυαστικά μπορεί όμως να λειτουργήσει και το τελεφερίκ του περίφημου Regency Casino Mont Parnes, η μετακίνηση με το οποίο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε έστω μία φορά. Αν, πάλι, ανήκετε σε αυτούς που επιθυμούν να κουραστούν λιγάκι, να κερδίσουν όμως την επαφή με τη φύση, υπάρχει και η επιλογή της πεζοπορίας, οπότε θα ανεβείτε μέχρις εδώ με τον εξοπλισμό σας, κάμποσο χρόνο στη διάθεσή σας, κέφι και κουράγιο. Τα μονοπάτια είναι πολλά και σηματοδοτημένα και ο βαθμός δυσκολίας τους ποικίλλει. Το ίδιο και τα σημεία απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε, ενώ ένα από τα σημαντικά plus της εξόρμησης είναι ότι το βουνό προσεγγίζεται όχι μόνο με το αυτοκίνητο, αλλά και με τον προαστιακό. Τέλος, εκτός από τα καταφύγια με την τίμια κουζίνα και την πολύ φιλική εξυπηρέτηση, υπάρχουν και οι χασαποταβέρνες της Χασιάς για ένα γευστικό κλείσιμο της εκδρομής σε πιο ρουστίκ τόνους.

Το Αθηνόραμα σε παλαιότερη έκδοσή του έχει ασχοληθεί αναλυτικά με τις ομορφιές της ΠάρνηΘΑΣ. Πόσο καλά γνωρίζουμε την Πάρνηθα; Προτού ανηφορήσουμε, μελετάμε την εξαιρετικά λεπτομερή δουλειά της ομάδας OnFoot, «Πάρνηθα: 18 διαδρομές για να ανακαλύψεις το βουνό», η οποία εκδόθηκε σε συνεργασία με την Trekking Hellas και το ορειβατικό καταφύγιο Μπάφι (πληροφορίες για τα σημεία διάθεσης στο 6947593842, [email protected]), όπου διαβάζουμε ότι πρόκειται για τον πλησιέστερο δρυμό σε πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας, ενώ αναφορικά με τη θέση της ανάμεσα στα βουνά της Αττικής μαθαίνουμε ότι είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά και το υψηλότερο του νομού. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. βόρεια του κέντρου της Αθήνας και απαρτίζεται από 16 κορυφές άνω των 1.000 μ. –με ψηλότερη την Καραβόλα στα 1.413 μ.–, 46 πηγές συνεχούς ροής, σπήλαια και βάθρα… Αποτελεί επίσης κεντρική αρτηρία για τη διέλευση προς τον Βορρά, αφού το εθνικό μονοπάτι 22, που περνάει από το Μπάφι, οδηγεί στον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, ενώ καταλήγει στον Παρνασσό.

Πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους

Πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους

Από τα βόρεια φαίνεται πως ήρθαν και οι λύκοι που εμφανίστηκαν ξανά τον τελευταίο καιρό στην Πάρνηθα, μετά τη σχεδόν καθολική εξαφάνισή τους λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι πληγές του βουνού είναι ακόμη ανοιχτές, ωστόσο η φύση αντιστέκεται όσο μπορεί· μαζί της και όσοι αγαπούν το βουνό και αγωνίζονται καθημερινά για τη φροντίδα και την προστασία του. Μια γνωριμία με τους ανθρώπους του καταφυγίου Μπάφι (που ξαναφτιάχτηκε) είναι αρκετή για τα σχετικά συμπεράσματα.

Πάνω απ’ όλα, βέβαια, η Πάρνηθα είναι εμπειρία. Η παρέα με τα ελάφια, που απολαμβάνουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες, η επαφή με τις χελώνες που έχουν αρχίσει δειλά δειλά να πληθαίνουν (η μεγάλη πυρκαγιά σχεδόν τις αφάνισε), τα κρι-κρι που εμφανίζονται από απόσταση ασφαλείας, οι αλεπούδες που μπορεί να συναντήσετε στο δρόμο όσοι φύγετε από το βουνό βράδυ. Κι έπειτα είναι η πλούσια χλωρίδα της: τα κυκλάμινα και τα μανιτάρια που μαρτυρούν το φθινόπωρο, τα κιτρινισμένα πλατάνια, τα πεσμένα φύλλα από τα κάθε λογής φυλλοβόλα που θα συναντήσετε στα χαμηλά υψόμετρα ή τα καταπράσινα αγέρωχα έλατα ψηλότερα…

Πεζοπορία για κάθε γούστο

Με τον οδηγό της ομάδας OnFoot για την Πάρνηθα ανά χείρας, γεμίζουμε το σακίδιο με τα απαραίτητα, φοράμε αθλητικά παπούτσια κι επιλέγουμε τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές που απευθύνονται στους περισσότερους επισκέπτες του βουνού.

Η θέα από το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας συναρπάζει

Η θέα από το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας συναρπάζει

Καταφύγιο Μπάφι – Σκίπιζα
Ολόκληρη η διαδρομή, σε πυκνό ελατόδασος, έχει καλή σηματοδότηση και είναι κυκλική, με συνολικό μήκος 8 χλμ. (περίπου 3 ώρες, βαθμός δυσκολίας 2/5). Είναι η ωραιότερη ίσως διαδρομή της Κεντρικής Πάρνηθας. Από το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας δε, η θέα είναι φανταστική.

Καταφύγιο Μπάφι – Μόλα
Αν και στο οροπέδιο της Μόλας μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο (γεγονός που συνεπάγεται αρκετή πολυκοσμία τα σαββατοκύριακα), ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε το σημείο είναι πεζοπορώντας ανάμεσα στα έλατα και αφού περάσετε από τις πηγές Κορομηλιά και Μεσιανό Νερό. Η σηματοδότηση είναι καλή, κυρίως με κόκκινα σημάδια, ενώ το σύνολο της διαδρομής –συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής στο Μπάφι– φτάνει στα 8,3 χλμ. (περίπου 2,5 ώρες, βαθμός δυσκολίας 2/5).

Γύρος της Χαράδρας της Χούνης
Πρόκειται για την πιο γνωστή ανάβαση της Πάρνηθας, η οποία όμως χρειάζεται λίγη παραπάνω μελέτη κι εμπειρία (7,2 χλμ., 4 ώρες, βαθμός δυσκολίας 3/5). Έχει ωστόσο κάποια σημεία που θα σας μείνουν αξέχαστα, όπως η θέα από την κορυφή Φλαμπουράκι. Η δε επιστροφή θυμίζει την άγρια ομορφιά των Λευκών Ορέων. Για φαγητό και ξεκούραση αυτή η διαδρομή εξυπηρετείται από το καταφύγιο Φλαμπούρι.

Βούντιμα – Αγία Μαρίνα
Εύκολη, μικρή, υπέροχη (3,2 χλμ., 1,5 ώρα, βαθμός δυσκολίας 1/5). Και το κυριότερο: μπορείτε να την κάνετε και όσοι δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, καθώς αρχίζει και τελειώνει πολύ κοντά στη στάση Αυλώνας του προαστιακού σιδηροδρόμου. Γιατί να έρθετε σε τούτη την πλευρά του βουνού; Για την πολύ ενδιαφέρουσα θέση Βούντιμα, όπου παλιά υπήρχαν θερινές κατοικίες κτηνοτρόφων, αλλά και για να δείτε τις δύο βραχοσπηλιές και λίγο πιο κάτω τη χτισμένη σε βράχο εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (12ος αι.).

Κι αν θέλω να μείνω και να φάω;

Στάση για ανασυγκρότηση στα καταφύγια του βουνού

Στάση για ανασυγκρότηση στα καταφύγια του βουνού

Καταφύγιο Μπάφι (2102403556, 2102469050, 6983888407) Ανακατασκευάστηκε πλήρως μετά την πυρκαγιά του 2007. Λειτουργεί καθημερινά, όλο το χρόνο, και προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής: από δίκλινο δωμάτιο με δική του τουαλέτα μέχρι μονό κρεβάτι σε κοιτώνα 20 κλινών. Το μενού περιλαμβάνει μακαρονάδες, σούπες, πίτες και κρεατικά της ώρας.

Καταφύγιο Φλαμπούρι (2102464666, 6972256215) Λειτουργεί μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με χορταστικό μενού και πιο basic επιλογές διαμονής.

Οργανωμένες περιηγήσεις

Οργανωμένες εκδρομές στο βουνό πραγματοποιούν τόσο τα δύο καταφύγια –το Μπάφι συνδέεται με τον ΕΟΣ Αθηνών και το Φλαμπούρι με τον ΕΟΣ Αχαρνών– όσο και η ομάδα ΟnFoot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα