Η συμβολαιογραφική πράξη με τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη

από fimotro

Σαφής και κατηγορηματική ήταν η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, με τη συμβολαιογραφική πράξη την οποία είχε υπογράψει να αναφέρει αναλυτικά τις τελευταίες επιθυμίες του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη. Συγκεκριμένα, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει για τελευταία φορά εγγράφως τον Ιανουάριο του 2020 την επιθυμία του σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πως ήθελε να γίνει η όλη διαδικασία. Όριζε δε σαφώς ακόμη και το μεταφορικό μέσο με το οποίο ήθελε να ταξιδέψει στην τελευταία του κατοικία αλλά και το γραφείο τελετών που ήθελε να αναλάβει τη ταφή του.

Όπως αναφέρεται στην συμβολαιογραφική πράξη όπου επιβεβαιώνονται και όλα τα προηγούμενα ανάλογα έγγραφα που είχε συντάξει, με το πρώτο να χρονολογείται από το 2008, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επιθυμούσε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Την επιθυμία του η σορός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο, συμπλήρωσε στο ίδιο έγγραφο, ενώ όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του». Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει να ταφεί στον ίδιο τάφο με την πρώην συζυγό του, Μυρτώ, ενώ δεν ήθελε να βρίσκεται άλλο πρόσωπο της οικογένειάς του στον ίδιο τάφο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό, ενώ οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης γνώριζε για χρόνια της αντιρρήσεις της κόρης του Μαργαρίτας για την επιθυμία του, πολλές φορές το αντιμετώπιζε με χιούμορ και ζητούσε από τους στενούς συνεργάτες του «να έχουν το νου τους», καθώς διαφωνούσε πλήρως με την κόρη του και ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία του για τον Γαλατά Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα