Η ρεμντεσιβίρη αντιμετωπίζει άμεσα τον κορονοϊό

από fimotro

Σημαντικές διαπιστώσεις από τους ειδικούς επιστήμονες στις ΗΠΑ

Ταχεία ανάρρωση από τον πυρετό και τα αναπνευστικά συμπτώματα του κορωνοϊού, διαπίστωσε το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που συμμετείχε σε μια μελέτη για αντιικά φάρμακα, τονίζοντας μάλιστα ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς συνήλθαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι μετοχές της Gilead Sciences Inc σημείωσαν άνοδο 16%, μετά από ώρες διαπραγμάτευσης την Πέμπτη και μετά από την αναφορά που έκαναν διάφορα μέσα ενημέρωσης, για τα ενθαρρυντικά δεδομένα που προέκυψαν από τις δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου remdesivir (ρεμντεσιβίρη) της αμερικανικής εταιρείας σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε δήλωσή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Gilead σημείωσε ότι «το σύνολο των δεδομένων πρέπει να αναλυθεί, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από τη δοκιμή».

Από την πλευρά της η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανέφερε ότι «αποσπασματικά δεδομένα από μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή είναι εξ ορισμού ελλιπή και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων».

Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι διέρρευσαν χωρίς άδεια, πληροφορίες από ένα εσωτερικό φόρουμ για ερευνητές συναδέλφους σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Gilead αναμένει αποτελέσματα στο τέλος Απριλίου, από τη μελέτη της Φάσης 3 σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα από τον COVID-19, ενώ επιπλέον στοιχεία από άλλες μελέτες θα καταστούν διαθέσιμα τον Μάιο.

Ο ιατρικός ιστότοπος STAT ανέφερε ότι το η Φαρμακευτική Σχολή του Σικάγο στρατολόγησε 113 σοβαρά ασθενείς του COVID-19 στη δοκιμή του φαρμάκου της Gilead. Ανέφερε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναρρώσει, ενώ δύο πέθαναν.

Τα «δεδομένα που δεν έχουν ανακοινωθεί… φαίνονται πολύ υποσχόμενα σε πρώτο στάδιο και συνεχίζουν να ενισχύουν κάποιες πιθανότητες να είναι δραστικό το φάρμακο σε συγκεκριμένους ασθενείς με COVID-19», τόνισε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Brian Abrahams, σε ερευνητικό σημείωμα. «Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί για την ανάλυση και την ερμηνεία αυτών των δεδομένων, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Το ενδιαφέρον για το φάρμακο της Gilead, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι υψηλό. Η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια ανάλυση που δείχνει ότι τα 2/3 μιας μικρής ομάδας σοβαρά ασθενών του COVID-19 είδαν την κατάστασή τους να βελτιώνεται μετά τη θεραπεία με remdesivir.

Ο συντάκτης της επιθεώρησης χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» τα ευρήματα, αλλά προειδοποίησε ότι είναι δύσκολο να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα, καθώς δεν περιλαμβάνουν σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, οι αριθμοί των ασθενών ήταν μικροί, οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν ήταν περιορισμένες και ο χρόνος παρακολούθησης ήταν σχετικά σύντομος.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μια δοκιμή σε 800 ασθενείς, στους οποίους χορηγεί με τυχαία επιλογή, θεραπεία είτε με remdesivir είτε με εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής δοκιμής δεν αναμένονται πριν τη δημοσιοποίηση των κλινικών δοκιμών της Gilead.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα