Οι προβλέψεις της ΤτΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, αλλά και άλλους κλάδους άμεσα, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση της για τη “Νομισματική Πολιτική 2019-2020” που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενδεικτικά, αναφέρει η ΤτΕ, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισεκ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%, ενώ, γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισεκ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

Αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώνει τις συνολικές (άμεσες και έμμεσες) επιδράσεις από τη μείωση του εξωτερικού τουρισμού, αναφέρει η ΤτΕ και προσθέτει: Η κατανομή κατά κλάδο της μεταβολής της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποδίδεται στους κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Η άμεση συμβολή της μεταβολής των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο  ΑΕΠ εκτιμάται σε 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και το υπόλοιπο (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) αντιπροσωπεύει την έμμεση συμβολή.

Σημειώνεται ότι στην ανάλυση της ΤτΕ εξετάζεται αποκλειστικά το αποτέλεσμα μιας μείωσης των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό. Επίσης, τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και η παροχή ρευστότητας, τα οποία εκτιμάται ότι θα παρέχουν σημαντική στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις του κλάδου, μειώνοντας τις συνολικές απώλειες για την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα