19 Απριλίου 2024 / 6:50 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:50 μμ

Η πανδημία διευρύνει τις μισθολογικές ανισότητες

από fimotro

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία έχει επιδεινώσει τις μισθολογικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε την Τετάρτη η Διεθνής Ένωση Εργασίας.

Το επίπεδο ή ο ρυθμός αύξησης του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα δύο τρίτα των χωρών για τις οποίες είχε στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τους χαμηλόμισθους να επηρεάζονται περισσότερο από τις χαμένες ώρες εργασίας, υποστηρίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ στη διετή της έκθεση.

Στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, η αύξηση στον μέσο μισθό ήταν απόρροια όχι της αύξησης των απολαβών αλλά της εξόδου από την αγορά εργασίας ενός μεγάλου αριθμού χαμηλόμισθων εργαζομένων.

«Η διεύρυνση της ανισότητας που έχει προκαλέσει η κρίση της Covid-19 απειλεί να δημιουργήσει μια κληρονομιά φτώχειας και κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας η οποία θα είναι δυσβάσταχτη» ανέφερε σύμφωνα με τους Financial Times ο γενικός γραμματέας της ILO, Γκάι Ράιντερ.

Στις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία, η ILO διαπίστωσε ότι χωρίς την καταβολή επιδομάτων οι εργαζόμενοι θα έχαναν το 6,5% του συνολικού τους μισθού ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αλλά οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα έχαναν το 17,3% των απολαβών τους.

Η ανισότητα έχει διευρυνθεί και με βάση έναν άλλο δείκτη, το μερίδιο των συνολικών μισθολογικών απολαβών του πλουσιότερου 10% σε σχέση με αυτό του φτωχότερου 10%. Η μεγαλύτερη άνοδος της ανισότητας με βάση τον δείκτη αυτόν καταγράφηκε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Τα έκτακτα επιδόματα που χορήγησαν οι κυβερνήσεις έχουν βοηθήσει να περιοριστεί η άνοδος της ανισότητας, αλλά στις 10 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία αναμένεται να αντισταθμίσουν μόνο το 40% της συνολικής μισθολογικής απώλειας, σύμφωνα με την ILO.

H ύπαρξη κατώτατου μισθού μπορεί να περιορίσει τις μισθολογικές ανισότητες, τόνισε η ILO, αν και επισήμανε ότι μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να είναι «δύσκολη ή ριψοκίνδυνη» για κάποιες χώρες βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της μεγάλης πτώσης της απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα