Η οικονομία θα κρίνει και τις επόμενες εκλογές

από fimotro

Δημοσκόπηση Marc: Κυριαρχία Μητσοτάκη με σημαντικότερο κριτήριο ψήφου για τους πολίτες την οικονομία

Το πολιτικό στοιχείο που κρίνει όλες τις τελευταίες εκλογικες αναμετρήσεις θα κρίνει και τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν προκηρυχθούν. Η οικονομία θα είναι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του Alpha  παρουσιάζεται η σαφής και σταθερή κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία αποτυπώνεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του Alpha.

Το μείζον κριτήριο για την ψήφο είναι η οικονομία με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί. Ωστόσο η κοινή γνώμη εμφανίστηκε, μουδιασμένη από τη διαχείριση των εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ δίνει «δίκιο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση με την Εκκλησία τα Θεοφάνια.

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για το δελτίο ειδήσεων του Alpha οι ερωτηθέντες απάντησαν αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη διανομή των εμβολίων η ΕΕ, τα κριτήρια των ψηφοφόρων, την καταλληλότητα για πρωθυπουργία μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά και στο αντάρτικο της Εκκλησίας με αφορμή τον εορτασμότων Θεοφανίων.

 Πρωτιά Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (52,7%) προηγείται με διαφορά του Αλέξη Τσίπρα (24%).

καλυτερος-πρωθυπουργος
Οι απαντήσεις για τον «καλύτερο πρωθυπουργό» στο σύνολο των ψηφοφόρων

Ενδιαφέρον στοιχείο από την κατανομή των απαντήσεων βάσει της ψήφου του Ιουλίου 2019 είναι ότι ενώ 9 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 6 στους 10 πιστεύουν το αντίστοιχο για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα 15,9% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σήμερα καλύτερο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

καλυτερος-πρωθυπουργος-κατανομι
Η κατανομή των απαντήσεων για τον «καλύτερο πρωθυπουργό» με βάση το κόμμα που ψήφισαν οι ερωτηθέντες τον Ιούλιο του 2019

Πρώτο κριτήριο των πολιτών που θα καθορίσει την ψήφο τους είναι η οικονομία, με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί με σημαντική διαφορά.

κριτιριο-ψηφου

Οι πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το 2021, σημαντικό όμως είναι το ποσοστό εκείνουν που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

δεικτης-ασιοδοξιας

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το 29,7% λέει «όχι» στις συνομιλίες με την γείτονα.

συνομιλιεσ-με-τουρκια

Παράλληλα, ένας στις δύο πολίτες δεν θεωρεί ικανοποιητική τη στήριξη προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των ελληνοτουρκικών.

στηριξη-εε-ελλινοτουρκικα

Οι πολίτες παίρνουν θέση στην κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα μέτρα στα Θεοφάνεια και απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν ανοικτούς ή κλειστούς ναούς.

εκκλησια-πολιτεια-θεοφανεια
τι-πρεπει-να-γινει-εκκλησιες

Τέλος, στο θέμα της πανδημίας, δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα με κάποια ή σοβαρή καθυστέρηση και σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της ΕΕ, της «χρεώνουν» όμως καθυστερήσεις.

εμβολια-στιν-ελλαδα
διαχειριση-εμβολιων

Πρόθεση ψήφου 

Η δημοσκόπηση της Marc επανέλαβε σήμερα την πρόθεση ψήφου στην οποία η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 18,6%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38,6% (μειωμένο κατά 0,6%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (αυξημένο κατά 0,5%).

Σε ό,τι αφορά στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η δημοσκόπηση εκτιμά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στο 6,5%, με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 5%, την Ελληνική Λύση 3,8% και το ΜέΡΑ25 2%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,1%, ενώ η αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε ποσοστό 12,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα