Νέα μνημόνια, νέες εκλογές και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες, ένα βήμα πριν τη φυλακή!
Μέρος 45ο
Η κυβέρνηση Παπαδήμου που προέκυψε από τη συμφωνία των τριών Κομμάτων ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ μπήκε κατευθείαν στα βαθιά σαν σωσίβιο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μετά από διαβουλεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ορκωμοσία οι καραμπόλες έδιναν και έπαιρναν με αποτέλεσμα η μεσημβρινή ορκωμοσία να γίνει στις 4 το απόγευμα 11 Νοεμβρίου 2011. Τα κανάλια στις ειδήσεις και σε έκτακτα δελτία μετακινούσαν υπουργούς σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν.
Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας
Η νέα κυβέρνηση, που θεωρήθηκε μεταβατική, απέβλεπε στην επίτευξη των στόχων που προέβλεπαν οι συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011. Δηλαδή την αυστηρή εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδεόταν με τις αποφάσεις αυτές, και τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου, έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών.
Η σύνθεση της κυβέρνησης που ήταν διακομματική περιελάμβανε στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, της Νέα Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ
16 υπουργούς και 32 αναπληρωτές και υφυπουργούς, σύνολον 48:
Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος
Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος – Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γεώργιος Σταυρόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πάρης Κουκουλόπουλος
Υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας
Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός: Γιάννης Μουρμούρας
Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Δήμας
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός Ανάπτυξης, με καθήκοντα Ενέργειας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υφυπουργός για θέματα Ναυτιλίας: Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Αστέριος Ροντούλης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός Πολιτισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα τουρισμού: Πέτρος Αλιβιζάτος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδη.
Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ήταν να αντιμετωπίσουν την :
Επιμονή του Eurogroup στο αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις των δύο μεγάλων κυρίως κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε ό, τι αφορούσε την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Με την αποδοχή των όρων του Eurogroup, έληγε τυπικά η υπαγωγή της χώρας μας στο πρόγραμμα, Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το λεγόμενο «Μνημόνιο».
Ο όρος «μνημόνιο» είχε προκύψει από τα τρία έγγραφα (memorandum) που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου του 2010 προκειμένου να υπάρξει ο πρώτος δανεισμός της χώρας από την Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το πρώτο μνημόνιο είχε ψηφιστεί στις 6 Μαΐου του 2010, αν και είχαν προηγηθεί μέτρα λιτότητας και τους προηγούμενους μήνες από την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Με το πρώτο μνημόνιο-που ο κόσμος κατέβηκε σε δρόμους και πλατείες με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να εξασφαλίζουν δωρεάν ενημερωτικό πρόγραμμα-καταργήθηκε οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός και υπήρξαν περικοπές μισθών στο δημόσιο. Στα δημόσια έσοδα ο Φ.Π.Α. έφθανε στο 23%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κατώτερος μισθός και αυξήθηκαν τόσο τα όρια απολύσεων όσο και τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
Το πρώτο μνημόνιο είχε ψηφιστεί από 172 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ενώ μέρος των άρθρων ψηφίστηκε και από τη Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν και η αιτία διαγραφής.
Αυτό ήταν συμπλήρωμα του πρώτου μνημονίου που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου στις 29 Ιουνίου του 2011 για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015. Ήταν πολύ σκληρό και περιλάμβανε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, και νέα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Το Μεσοπρόθεσμο ψήφισαν 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και η ‘Ελσα Παπαδημητρίου από τη Ν.Δ…
Στη νέα κυβέρνηση που έχει σχηματιστεί υπό τον Λουκά Παπαδήμο και με το κλίμα φορτισμένο στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ, την ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο Πάνος Κομμένος δεν δίνει την ψήφο του στη νέα κυβέρνηση και διαγράφεται από τον Αντώνη Σαμαρά.
Και ενώ οι πλατείες γεμίζουν και τα κανάλια μεταδίδουν ζωντανές εικόνες, στις 21 Νοεμβρίου 2011, ο Κώστας Γιαννίκος συλλαμβάνεται για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τρεις μέρες αργότερα. Ωστόσο στο Alter τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται.
Στις 28 Νοεμβρίου επανεμφανίζονται κάρτες διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου προγράμματος και η υπόσχεση που δίνει έπειτα ο Κώστας Γιαννίκος για μη προβολή των διαφημίσεων εταιρειών και του δικού του ομίλου αλλά και του Κουρή αθετείται, με αποτέλεσμα το βράδυ της επόμενης μέρας να γίνει κατάληψη της ροής του προγράμματος. Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η ΕΡΤ όχι βέβαια διοικητικά και προπαγάνδας. Την ηγεσία της ΕΡΤ έχει αναλάβει ο Λάμπης Ταγματάρχης από τις αρχές του 2010 με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του Χρήστου Παναγόπουλου επί ΝΔ. Τα οικονομικά προβλήματα όμως δεν λείπουν και από τα κανάλια μεγάλα και μικρά.
Μέσα σε αυτό το χάος, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και μιντιακό, έχουμε και την υπόθεση Βατοπεδίου που δεν θέλει να κοπάσει και εν μέσω κρίσης απασχολεί Βουλή δικαιοσύνη, Τύπο και ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τη λίμνη Βιστωνίδα.
Μια διαφωνία που υπήρχε μεταξύ της εφέτη-ανακρίτριας Ειρήνης Καλού και του εισαγγελέα Παναγιώτη Μαντζούνη, για την προφυλάκιση η μη του Εφραίμ λύνει το συμβούλιο εφετών στις 23 Δεκεμβρίου 2011 και προφυλακίζει τον κατηγορούμενο ηγούμενο Εφραίμ, για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο οποίος και μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού η οποία απόφαση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αυτή η προφυλάκιση.
Το κλίμα συνεχίζει να είναι βαρύ, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν οι πολιτικοί με την ευκαιρία του ερχομένου του νέου χρόνου. Στα κανάλια δεν υπάρχουν τα ακριβά και πλούσια εορταστικά προγράμματα του παρελθόντος. Ο πλούτος και η ευμάρεια που απολάμβανε ο ελληνικός λαός μετά τη μεταπολίτευση και κυρίως μετά το 1981 με τις αλόγιστες δαπάνες και δάνεια απ΄όλες τις κυβερνήσεις με το ΠΑΣΟΚ να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη οι έλληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών.
Μέσα σε αυτή τη μαυρίλα και την ομίχλη που συνεχώς δυνάμωνε, από την 1η Ιανουαρίου 2012, απεργοί διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι και εργαζόμενοι έστησαν εκπομπή στο Alter που βρήκαν στέγη αναξιοπαθούντες και μη, και με παρουσιαστές τον Γιώργο Φιλιππάκη και την Ακριβή Κυρίκου, μιλούσαν άνεργοι, απολυμένοι από τις δουλειές τους πολίτες, απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας και της άλλοτε πλέον εφημερίδας Ελευθεροτυπία, που και ο Τύπος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Την ενημέρωση έκαναν ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, ο πρόεδρος της γενικής ομοσπονδίας προσωπικού της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος( τον θυμάστε που χτυπόύσε το χέρι του αν άρχοντας στο ΔΣ της ΔΕΗ (και όλοι καθόντουσαν προσοχή) και ο πρώην δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης.
Την περίοδο εκείνη το κανάλι προβάλει και το ντοκιμαντέρ ντοκιμαντέρ Debtocracy (
Και καθώς ο κόσμος χορεύει πάνω στα αναμμένα κάρβουνα έρχεται το δεύτερο και κατά κοινή ομολογία σκληρότερο μνημόνιο στη Βουλή από την κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο που είχε προκύψει από τις εντονότατες πολιτικές εξελίξεις του 2011. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Δεν μπορώ να φανταστώ αν ποτέ ότι ο έλληνας πολίτης είχε φανταστεί ένα τέτοιο εφιαλτικό όνειρο. Δεν ξέρω αν και ο ίδιος ο Φώσκολος το είχε φανταστεί για να κάνει σήριαλ τη ζωή του ελληνικού λαού μέσα από τα μνημόνια.
Το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου του 2012. Επρόκειτο για ένα ογκωδέστατο νομοσχέδιο χιλιάδων σελίδων με τίτλο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».
Το ψήφισαν 199 Βουλευτές. Τα βασικά μέτρα που περιλάμβανε ήταν: – Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών. – Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012. – Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας. – Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες. – Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας. – Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα. – Αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%. – Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά.
Η ψήφιση του μνημονίου και η διαγραφή που είχε προηγηθεί του Πάνου Καμμένου φέρνει την πέμπτη διάσπαση του κόμματος, όπου στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Στο νέο φορέα θα ενταχθούν οι βουλευτές Σπύρος Γαληνός, Μιχάλης Γιαννάκης, Χρήστος Ζώης, Μίκα Ιατρίδη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά,Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, και Δημήτρης Σταμάτη (αλήθεια που βρίσκονται όλοι και όλες, τους θυμάται κανείς).
Οι εκλογές προκηρύσσονται στις 11 Απριλίου μ τη διάλυση της Βουλής για τις 6 Μαΐου του 2012. Τα κόμματα που παίρνουν μέρος είναι 32 μαζί με το νεοσυσταθέν κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμένου. Τις εκλογές διεξάγει η Κυβέρνηση Παπαδήμου με το κεφάλι των ελλήνων σκυμμένο, σαν κάτι να σκέπτεται, κάτι να τον βασανίζει.
Οι εκλογές διεξάγονται με τους ίδιους όρους των προηγούμενων εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ κυρίες τα ιδιωτικά κανάλι και οι καναλάρχες με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κοινωνία να προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, φαίνεται να φεύγει από τα παραδοσιακά κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τώρα και φαίνεται να κινείται προς τα αριστερά και την άκρα δεξιά.
Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου 2012 ο πίνακας του υπουργείου εσωτερικών έγραψε:
Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, με 18,85% και 108 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με 16,79% και 52 έδρες, τρίτο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με 13,18% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,62% και 33 έδρες, πέμπτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 8,48% και 26 έδρες, έκτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες. Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν.3636/2008.
Οι εκλογές αντί να λύσουν προβλήματα δημιουργούν περισσότερα αφού είναι αδύνατος να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι πάμε σε νέες εκλογές τις οποίες διενεργεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό που Παναγιώτη Πικραμένο Ανώτατο δικαστικό οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου.
Στις εκλογές Μαΐου που διεξήχθησαν έχουμε μεγάλες ανατροπές. Διότι μπήκαν στη Βουλή τρία κόμματα που δεν υπήρχαν: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 4,60 και 13 βουλευτές στις εκλογές του 2009, έγινε 16,79 και 52 έδρες, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να καταποντίζονται. Η οργή του κόσμου Ξέσπασε στους πολιτικούς και τα δυο μεγάλα κόμματα..