Πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% έναντι 2,7% που είναι εγγεγραμμένο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος ταυτόχρονα εκτιμά πως η υποδόση των 2,8 δις. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Ο οίκος σημειώνει ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα πλησίασε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποδέσμευση των χρημάτων.

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι θετικό για το ελληνικό αξιόχρεο (credit positive). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, η οποία ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομίας», σημειώνει ο Moody’s.

Οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.

Το συμπέρασμα πλαντως είναι ότι κανένας ξένος οίκος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη κοντά στο 3%. Και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Από νέα μέτρα, μέχρι ενεργοποίηση του “κόφτη”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα