20 Απριλίου 2024 / 2:22 πμ
20 Απριλίου 2024 / 2:22 πμ

Η Μoody’s αποθεώνει την Ελλάδα: Αποφεύγει την ύφεση σε αντίθεση με άλλα κράτη

από fimotro

“Υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως”

Θετική αποτίμηση  ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody’s, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, τα εύσημα της Moody’s πήρε η Ελλάδα για τη μείωση του χρέους, καθώς η πτώση ήταν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 και θα είναι είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν και από ένα από τα υψηλότερα επίπεδα.

Στην ανάλυσή της για το outlook του 2023, η Moody’s εκτίμησε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί μέτρια, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σε θετική τροχιά η Ελλάδα

Μια ευνοϊκή διαφορά επιτοκίων-ανάπτυξης θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για το 70% των κρατών της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, μόνο η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία θα έχουν χαμηλότερη επιβάρυνση χρέους από ό,τι είχαν το 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία αναμένεται να εμφανίσουν για εφέτος χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική βάση, η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%. Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο σκέλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Η Ευρωζώνη

Τα επίπεδα χρέους εντός της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσουν να αποκλίνουν σημαντικά, με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ να κυμαίνονται από 22,6% στην Εσθονία (Α1 σταθερό) έως 162,9% στην Ελλάδα.

Μεταξύ των κρατών με χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία (Aa2 σταθερό) και το Βέλγιο θα φέρουν επιβάρυνση χρέους άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδά τους, ενώ η μείωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 θα είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν και από ένα από τα υψηλότερα επίπεδα, αναφέρει η Moody’s.

Η Ελλάδα αποφεύγει την ύφεση

Να σημειωθεί πως η Moody’s εντάσσει την Ελλάδα στο πλαίσιο των χωρών που αναμένεται να αποφύγουν την ύφεση καταγράφοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 1%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη βάση ελέγχου και επαναφοράς του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, τη στιγμή που οι υψηλές τιμές ενέργειας θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη κατά το επόμενο έτος.

Θα μειωθεί και ο πληθωρισμός

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς το 2023, ήτοι στο 6,4% (2022: 8,5%) εξαιτίας των «base effects» που σχετίζονται με την ενέργεια και «second round effects». Επειδή η αύξηση των ονομαστικών μισθών είναι απίθανο να συμβαδίσει, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα μειωθούν ουσιαστικά και θα επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι αυξανόμενες δημογραφικές πιέσεις θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της ανεργίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τους ειδικευμένους εργαζομένους τους, όπως αναφέρει η Moody’s.

«Καμπανάκι» για το αυξανόμενο κόστος ζωής

Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το αυξανόμενο κόστος ζωής που θα εντείνει τις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις.

Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη θεσπίσει μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά η ύφεση στην Ευρωζώνη και η εκτίμησή της ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα ιστορικά σε μακροπρόθεσμη βάση θα αυξήσουν την πίεση στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα, ιδίως για να στηρίξουν τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις κοινωνικές πτυχές παράλληλα με τις δημοσιονομικές.

Εν κατακλείδι, η Moody’s επισημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για εκείνες τις χώρες με μια υπάρχουσα ασταθή πολιτική δυναμική ή με κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και η ανεργία των νέων, που είναι ξεκάθαρα ορατά στην Ιταλία και την Ισπανία για παράδειγμα, ή σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής βάσης όπως η Ελλάδα και η Κροατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα