Η μάχη των καναλιών για επιβίωση τέχνας κατεργάζεται

από fimotro

ΜΜΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

Μέρος 10ον

Η μάχη των εκλογών της 18ης Ιουνίου 1989, είναι γεμάτη συγκρούσεις και κατηγορίες εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, από όλα τα κόμματα. Η ελεύθερη πλέον ραδιοφωνία σφυροκοπά τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα στελέχη του. Εκτός από τη ΝΔ στη μάχη εναντίον του Κινήματος έχει ταχθεί και ο Χαρίλαος Φλωράκης που έχει συμπράξει με την αριστερά και στις εκλογές αντί για ΚΚΕ, κατεβαίνει ως «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» μαζί με το Λ. Κύρκο. Ο Ανδρέας στις εκλογές βάλλεται από παντού.

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας και τα χρήματα που είχε μοιράσει το κίνημα σε «νέα» και «παλιά» τζάκια, είχε δημιουργήσει νεόπλουτους που θα έχαναν το φαγοπότι. Σύμφωνα με στοιχεία της εποχής και της ΕΟΚ, η Ελλάδα πήρε βοήθεια από την τότε ΕΟΚ, 19 δις ECU, σημερινά ευρώ για υποδομές της χώρας έργα, εκβιομηχάνιση, μετρό, αεροδρόμια κλπ. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα; Διορισμοί, αυξήσεις μισθών συντάξεων και δώρα στους «φυλάρχους!» και οι προνομιούχοι έτρωγαν με χρυσές μασέλες. Όλα αυτά προεκλογικά είχαν την τιμητική τους και ζητούσαν απαντήσεις από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο όμως Κοσκωτά στις εκλογές της 18ης Ιουνίου απασχολούσε σχεδόν καθημερινά την επικαιρότητα με νέα στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρωταγωνιστικό ρόλο εις βάρος του ΠΑΣΟΚ έπαιζαν από το φθινόπωρο του 1988 οι εφημερίδες «Έθνος», «Βήμα», «Νέα» και «Ελευθεροτυπία», που μέχρι τότε υποστήριζαν το Κίνημα. Καθημερνά έκαναν σκληρές προσωπικές επιθέσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσους υπουργούς θεωρούσαν συνεργάτες του Κοσκωτά, σε καθημερινή βάση. Επίσης, από το Νοέμβριο του 1988 η δεξιά εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», του Άρη Βουδούρη (πρώην φίλου και οπαδού του Παπανδρέου μεταβλήθηκε σε πολέμιό του) είχε κατακτήσει τότε την πρώτη θέση στην κυκλοφορία. Έκανε συνεχείς επιθέσεις σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, όπως η επίσημη ερωμένη του όπως την είχε χαρακτηρίσει, Δήμητρα Λιάνη, και ο επιχειρηματίας  φίλος του  Γιώργος Λούβαρης.

Τα μόνα στηρίγματα που είχαν απομείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου από το χώρο του Τύπου ήταν η «Αυριανή», που διατηρούσε υψηλή κυκλοφορία, και η «Επικαιρότητα», εφημερίδα που εξέδιδε από τα τέλη του 1988 ο φίλος του πρωθυπουργού επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης(λανθασμένα είχε αναφερθεί στην προηγούμενη ανάρτηση ότι εκδότης ήταν ο Χ. Σιαμαντάς).

Ο έλεγχος της ΕΡΤ από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές, καθώς σε μεγάλο βαθμό, αντισταθμιζόταν από τους δεκάδες αντικυβερνητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν ιδρυθεί σε όλη την επικράτεια.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο φανατισμός μεταξύ οπαδών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  έφερε πολλές συγκρούσεις, τραυματισμούς και συμπλοκές πολλές φορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Μια τέτοια σύγκρουση έγινε το βράδυ της 10ης Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα 29 άνθρωποι να τραυματιστούν, μεταξύ των οποίων και ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτριος Σιδέρης που επόπτευε των συγκρούσεων.

Η ΝΔ στον προεκλογικό της αγώνα έχει κάνει σημαία το σκάνδαλο Κοσκωτά και τον Ανδρέα Παπανδρέου μιλώντας για παραπομπή στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους, ενώ προβάλλει και την αδιοδότηση τηλεοπτικών σταθμών. Εντωμεταξύ στο φανατισμό και τη μάχη μεταξύ οπαδών και ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μπαίνει και ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Στις 16 Ιουνίου δυο μέρες πριν τις εκλογές, δημοσιεύεται διακήρυξη 165 καλλιτεχνών υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την επόμενη στις 17 Ιουνίου κυκλοφορεί διακήρυξη 224 καλλιτεχνών και λογοτεχνών υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν την ΝΔ συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων: οι Νίκος Φώσκολος, Ντίνος Ηλιόπουλος Ρίκα Διαλυνά, Τζένη Βάνου, Γιάννης Φλωρινιώτης κ.ά. Σε αυτούς που τάχθηκαν υπέρ του ΠΑΣΟΚ: οι Γιώργος Φούντας, Λάκης Κομνηνός, Ελένη Ανουσάκη, Μαρία Δημητριάδη, Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Λάγιος κ.ά.

Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου την Κυριακή το βράδυ, οι κάλπες βγάζουν το νικητή, χωρίς αυτοδυναμία: ΝΔ  44,28 και 145 έδρες ΠΑΣΟΚ  39,13 και 125 έδρες. Χαρίλαος Φλωράκης, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου 13,13 και 28 έδρες και από μία  ΔΗΑΝΑ Στεφανόπουλος, και Σαδίκ Εμπιστοσύνη. Η συντριβή που όλοι περίμεναν να έχει το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται.

Τόσο χρήμα που είχε μοιράσει από την ΕΟΚ που καθύβριζε, πώς να μην έχει βαθιές ρίζες και οπαδούς, φίλους νεόπλουτους και υποψήφιους ολιγάρχες να τον στηρίζουν που είχαν βαρυστομαχιάσει από επίλεκτα φαγητά;.

Μητσοτάκης και Φλωράκης αποφασίζουν να συγκροτήσουν βραχεία κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με στόχο την μη παραγραφή του σκανδάλου Κοσκωτά και παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και συνεργάτες του στο ειδικό δικαστήριο. Και ενώ όλα είναι σε εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ακόμα είναι στην εξουσία.

Πριν συγκροτηθεί επίσημα «κυβέρνηση συνεργασίας,  στις 29 Ιουνίου στο χωριό Ηράκλεια του νομού Φθιώτιδας, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον πρόεδρο του χωριού και στέλεχος της ΝΔ Σπύρο Λατσούδα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να αγριεύει.

Μετά από σκληρές και επίπονες διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Χ. Σαρτζετάκης  ορκίζει την Κυβέρνηση  συνεργασίας  με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη προκειμένου,όπως τουλάχιστον ειπώθηκε δημόσια, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα του Ανδρέα Παπανδρέου και να σταλούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Την κυβέρνηση στήριξαν οι ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και του Συνασπισμού, Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος. «Κυβέρνησης ειδικού σκοπού», όπως την ονόμασαν. Η κυβέρνηση ορκίζεται στις 3 Ιουλίου και ο Α. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.

Στις 9 Ιουλίου 1989 μετά την ανάγνωση των  προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση  παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με 174 ψήφους υπέρ, και 125 κατά. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν οι 145 βουλευτές της Ν.Δ., 27 του ΣΥΝ (εξαιρουμένου του Κώστα Κάππου του ΚΚΕ), ο βουλευτής της ΔΗ.ΑΝΑ., Κωστής Στεφανόπουλος, και ο μουσουλμάνος βουλευτής του κόμματος Εμπιστοσύνη Αχμέτ Σαδίκ.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ανεξάρτητα από παραπομπή η όχι Παπανδρέου, ο Κ. Μητσοτάκης πιστός στην εξαγγελία για αδιοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ξεκίνησε τη διαδικασία. Ο Παύλος Μπακογιάννης που έχει εκλεγεί βουλευτής, έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή.

Η παραπομπή όμως Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο έχει προτεραιότητα.

Νέοι καναλάρχες, εκδότες και επιχειρηματίες ετοιμάζονται να κατακτήσουν  το χώρο της τηλεόρασης. Θα τα καταφέρουν; Η άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιαννη από τη 17 Νοέμβρη μετά την ψηφοφορία του.ν.1866/89 για ελεύθερη  λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου, θα ρίξει βαρύ το πένθος στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τα όσα μου είχε εμπιστευτεί η Μαρίκα Μητσοτάκη σε μια συναντησή μας που είχε ζητήσει να με δει για κάποιο θέμα είχαν επαληθευτεί. Σε κάποια μελλοντική ανάρτηση  θα κάνουμε ειδική αναφορά για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Στην επόμενη ανάρτηση ο πόλεμος των καναλαρχών για μια συχνότητα βάζει φωτιά στα ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα