Η μάχη των καναλιών για επιβίωση τέχνας κατεργάζεται

από fimotro

ΜΜΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ!

Μέρος 6ον

Οι εκλογές του 1985, διεξάγονται σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης, με το φαινόμενο να εμφανίζονται και πάλι τα γαλάζια και πράσινα καφενεία του 1981. Ο Α. Παπανδρέου στηρίζει την εκλογική επικράτησή του στην απομάκρυνση Καραμανλή και επιτίθεται στον Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη». Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι συντριπτικά. Μάλιστα η «Αυριανή» ναυαρχίδα του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει να δημοσιεύσει φωτογραφία του Κ. Μητσοτάκη παρέα με «Ναζί». κατηγορώντας τον ευθέως ως δωσίλογο, ενώ  η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύει συνέντευξη της Χριστίνας Ρασσιά, Ελληνοαμερικανίδας ψυχιάτρου και πρώτης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, που ισχυρίζεται ότι ο πρώην άντρας της ήταν επικίνδυνος και ανεύθυνος, ενώ υπέφερε από διάφορα ψυχικά τραύματα.

 Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Όπως αποκάλυψε αργότερα ο εκδότης Γιώργος Κουρής, η φωτογραφία με τους Ναζί ήταν φωτομοντάζ με εμπνευστή κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια περίοδο η πειρατική ραδιοφωνία προσπαθεί να ενημερώσει τους ψηφοφόρους. Μια ομάδα διανοουμένων δημιουργεί το Ραδιοφωνικό «Καναλι 15» και βγαίνει στον αέρα ένα δεκαήμερο πριν τις βουλευτικές εκλογές καλώντας τα κόμματα να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους θέσεις μέσω των εκπομπών του σταθμού. Μ’ αυτό τον τρόπο αντιδρούν στο κρατικό μονοπώλιο και καταθέτουν τη δική τους πρόταση για την πλουραλιστική πληροφόρηση. Στο κανάλι μπαίνει λουκέτο από την κυβέρνηση.

Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου αναδεικνύουν και πάλι νικητή τον Ανδρέα Παπανδρέου με 161 βουλευτές, τη ΝΔ με 126, το ΚΚΕ 12, και Λ. Κύρκο ΚΚ Εσωτερικού 1 έδρα. Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει ανδρωθεί στην κορυφή του Ολύμπου. Φίλοι και οπαδοί του κινήματος απολαμβάνουν τους καρπούς και ζουν το όνειρο για δεύτερη φορά.

Είναι η χρυσή εποχή της καλοπέρασης που σήμερα νοσταλγούμε σκεπτόμενοι το πώς θα ήταν η ζωή μας αν ελάχιστα είχαν αλλάξει από τότε. Ας είμαστε  ειλικρινείς, μιλάμε για την εποχή που το 99% αν όχι το 100% των Ελλήνων ζούσε τον μύθο του. Η καλοπέραση στο φουλ. Το χρήμα; Άφθονο.

Γι’ αυτό και τότε δεν χωρούσαν τσιγγουνιές σε τίποτα. Και όταν λέμε σε τίποτα, το εννοούμε! Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης καθημερινές, αλλά κανένας δεν δίνει σημασία. Μιλάει για ελλιπή ενημέρωση από τα κρατικά ΜΜΕ και έλεγχο του Τύπου. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να μοιράζει χρήμα και να ελέγχει τα πάντα. Το χρήμα πάνω απ΄όλα. Ακόμη και καλαμπόκι βαλκανικών χωρών βαφτίζεται ελληνικό για να έχει τα προνόμια της ΕΟΚ.

Οι ολιγάρχες φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ αντιπολίτευση, διανοούμενοι και καλλιτεχνικός κόσμος, πιέζουν για να θεσπιστεί νόμος για ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση. Στην Αθήνα, αλλά και την επαρχία φυτρώνουν παράνομη ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν μουσικά προγράμματα και ενημέρωση. Πολλοί από αυτούς εντοπίζει η αστυνομία και βάζει λουκέτο.

Στο παιχνίδι για ελεύθερη Ραδιοφωνία μπαίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον Μιλτιάδη ΄Εβερτ που είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις εκλογές του 1986.

Επιχειρηματίες και ευνοούμενοι του ΠΑΣΟΚ που έκαναν την εμφάνισή της με την άνοδο στην εξουσία του κινήματος έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται πλέον φανερά έχοντας για όπλα τους τα εφόδια του «σοσιαλισμού» και αριστερού με δεξιά τσέπη. Τα ονόματα πολλά. Η τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας με τον Σ. Κοκάλη και.άλλους επιχειρηματίες που ήταν άγνωστοι πριν έλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!

Την ίδια ώρα ο δεξιός Τύπος και επιχειρήσεις υποφέρουν από ασφυξία. Το συγκρότημα Κοσκωτά έχει ανδρωθεί πλέον και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση, εκδίδοντας  μια σειρά έντυπα. Οι παραδοσιακοί εκδότες πανικοβάλλονται.

Μάλιστα Τα πρώτα αντικοσκωτικά δημοσιεύματα ξεκίνησαν το 1986: Στις 4 Σεπτεμβρίου 1986 η – η τότε ακόμα φιλοΠΑΣΟΚική-εφημερίδα «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα δημοσίευει άρθρο-έρευνα του δημοσιογράφου Αναστάσιου Καραμήτσου  με τίτλο «Η Μαφία πίσω από τον Κοσκωτά».

Ο Κοσκωτάς προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, με δικηγόρο τον Γιάννη Μαντζουράνη (γραμματέα τότε του Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου), και κατάφερε να καταδικάσει τον Μπόμπολα για συκοφαντική δυσφήμηση. Σήμερα ο Μαντζουράνης βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ..

Στον Τύπο, και γενικότερα στα ΜΜΕ επικρατεί αναταραχή μετά την εμφάνιση Κοσκωτά που φαίνεται πανίσχυρος με εκδόσεις και άλλες επιχειρήσεις εκτός από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κρήτης. Στη δούλεψή του και ειδικά στον Τύπο έχει πάρει τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Λίγο νωρίτερα στις 30-6-1986 οι συντελεστές της «Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ελεύθερη ραδιοφωνία» με το «Κανάλι 15» είναι πάλι στον αέρα. με πρωτεργάτη τον Ρούσσο Κούνδουρο.

Είναι 7 το απόγευμα και στους αιθέρες ακούγεται η φωνή του καθηγητή της Νομικής Φαίδωνα Βεγλέρη. Μιλά για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ελεύθερης Επικοινωνίας. Εκφωνητής είναι ο Αλέξανδρος Γιώτης, από το σπίτι του όποίου εκπέμπει ο σταθμός

Μια ώρα αργότερα χτυπάει το κουδούνι. Δεν είναι ο γαλατάς βραδινές ώρες αλλά ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Ο τεχνικός του Υπουργείου Συγκοινωνιών προσπαθεί να αποσυνδέσει τον πομπό αλλά ο Αλέξανδρος Γιώτης τον εμποδίζει. Η εκπομπή συνεχίζεται παρουσία του εισαγγελέως, ο οποίος, είναι αλήθεια ότι δυσκολεύεται να εγκλιματισθεί στην πυρετώδη και πρωτόγνωρη ραδιοφωνική ατμόσφαιρα. Αντί για «ραδιοπειρατές» που παίζουν σκυλάδικα έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο εισαγγελέας απομακρύνεται και από τα ερτζιανά ακούγεται «Εδώ Κανάλι 15 στα FM από τους 105. Το σύνθημά μας από δω και μπρος είναι: εκπομπή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα». Ο Αρκουδέας ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών. Είχε ράψει τη δική του ιστορία ανεβαίνοντας τις βουνοκορφές για να κατεβάσει τις κεραίες ραδιοσταθμών.

Το λόγο τώρα παίρνει ο Ρούσσος Κούνδουρος: «θα συνεχίσουμε παρά την όποια αντίδραση. Θα ανακοινωθεί από τον τύπο πότε θα γίνει αυτό. Προς το παρόν συνεχίστε την ακρόασή μας…».

Το «Κανάλι 15» σιγεί, τα μηχανήματα κατάσχονται, 17 πολίτες συλλαμβάνονται και διώκονται ποινικά.

Είναι ο Ρούσσος Κούνδουρος, ο Κώστας Ταχτσής, ο Γιάννης Τζαννετάκος, ο Φαίδων Βεγλέρης, ο Λεωνίδας Κόσκος, ο Αλέξανδρος Γιώτης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Περικλής Βασιλόπουλος, ο Άκης Κοσώνας, ο Ευάγγελος Αραμπατζής, η Μπήλιω Τσουκαλά, ο Τηλέμαχος Μαράτος, ο Σπύρος Μάνδρος και ο Λευτέρης Κουσούλης. Η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης…

Η δίκη θα γίνει στις 18/1/1988 και οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν. Η μάχη των ερτζιανών μόλις έχει αρχίσει.

Εντωμεταξύ τα πρώτα σύννεφα με την άνοδο Κοσκωτά και άλλων επίδοξων εκδοτών, Έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνησή τους Ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως απολαμβάνει τον μεγάλο του έρωτα.

Ο Κοσκωτάς συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Αγοράζει μία τεράστια έκταση στην Παλλήνη, όπου δημιουργεί μεγάλο και σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα το οποίο εξόπλισε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κατάλληλα για την παραγωγή εντύπων, μεταξύ άλλων: ήταν αυτός που καθιέρωσε το πολυτελές «ιλουστρασιόν» χαρτί στον Τύπο. Στην Εκάλη αγοράζει εκτάσεις και χτίζει πολυτελή βίλες.

Το «Κανάλι 15» της ελεύθερης ραδιοφωνίας μετά το κλείσιμο, ξαναβγαίνει πάλι στον αέρα στις 8-10 1986. Αυτή τη φορά επιστρατεύεται ακόμα και η πυροσβεστική, τα οχήματα της οποίας παραμένουν 4 ώρες έξω από το σταθμό. Όσο κράτησε και η εκπομπή του «καναλιού 15». Στο ραδιοθάλαμο ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Φιλίνης και ο Γιάννης Αβέρωφ κουβεντιάζουν για τις δημοτικές εκλογές. Ο Θεόδωρος Κατριβάνος δε συμμετέχει. Η εκπομπή τελειώνει χωρίς οι σταλμένες από το θρυλικό κ. Νίκωνα Αρκουδέα αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν.

Οι διαδηλώσεις για την ελεύθερη ραδιοφωνία έχουν φουντώσει. Στις  12 Νοεμβρίου 1986, ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει δημόσια  να επιτρέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ελεύθερη μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος.

Την επόμενη μέρα 13/11/86: ο αρμόδιος υπουργός των κρατικών καναλιών Άκης Τσοχατζόπουλος διαφωνεί κατηγορηματικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, το ίδιο κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώνης. Κούρτης  την οποία και απορρίπτει.

Το πρόβλημα καλείται να λύσει ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και στις 03/12/86: προτείνει τη σύσταση επιτροπής για την ιδιωτική ραδιοφωνία και διαβεβαιώνει πως στα τέλη Μαρτίου του 1987 θα υπάρχει έτοιμη πρόταση.

Την ίδια μέρα ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος της Αθήνας Μιλτιάδης Έβερτ ζητά να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών. Υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας τάσσεται και ο τότε διευθυντής της ΕΡΤ Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Η μάχη των ερτζιανών και του Τύπου φουντώνει. Ο πόλεμος εκδοτών-Κόσκωτά-κυβέρνησης αρχίζει! Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση.

Σημ: Στοιχεία αντλήθηκαν  και από τον Τύπο της εποχής και το διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα