Η Λαγκάρντ βλέπει ύφεση ως 12% στην ευρωζώνη

από fimotro

Tα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και την υπόλοιπη υφήλιο, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, υπογραμμίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι αντιμέτωπη με μία συρρίκνωση που δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης.

Η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί φέτος κατά 5% ως 12%.Καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος της είναι εξαιρετικά αβέβαια, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ καλωσόρισε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά υπογράμμισε πως χρειάζεται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερο όσον αφορά τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.

Όπως ανέφερε, από τις αρχές Μαρτίου η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα μέσω του νέου έκτακτου προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), συνολικού μεγέθους 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες. «Θα συνεχίσουμε τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού μέσω του PEPP ωσότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση ως το τέλος του έτους.

«Την ίδια στιγμή, στο τρέχον τάχιστα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής του για να στηρίξει όλους τους πολίτες στην ευρωζώνη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ρόλο μας στο να διασφαλιστεί ότι η νομισματική μας πολιτική μεταδίδεται σε όλα τα μέρη της οικονομίας και σε όλες τις χώρες με γνώμονα την εντολή για σταθερότητα των τιμών. Είμαστε, συνεπώς, πλήρως προετοιμασμένοι να αυξήσουμε το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσουμε τη σύνθεση του, κατά όσο και για όσο χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του με τον δέοντα τρόπο, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο, σε ευθυγράμμισε με τη δέσμευση για συμμετρία» ανέφερε η κα. Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα