Η Κύπρος μπλοκάρει το Γιαβούζ στην ΑΟΖ με Navtex

από fimotro

Διπλωματική «ντρίμπλα» από την Λευκωσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Άγκυρα

Να «αναχαιτίσει» το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ», λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, επιχειρεί η Κύπρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», την ώρα που στην Τουρκία απεργάζονται σχέδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η Κύπρος εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, το οποίο καλύπτει μέρος του τεμαχίου 3 και τμήμα του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Navtex που εκδόθηκε προαναγγέλλει ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά την προσεχή Δευτέρα, 1η Ιουλίου, καθώς και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Όπως τονίζεται στη Navtex που εξέδωσε η Κύπρος, λόγω της χρήσης πραγματικών πυρών η εν λόγω θαλάσσια περιοχή θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα». Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Λευκωσίας προς την Άγκυρα για το «Γιαβούζ», που αναχώρησε με πανηγυρικό τρόπο από τις τουρκικές ακτές.

Αιφνιδιάστηκε η Τουρκία από τη διπλωματική «ντρίπλα» της Κύπρου

Η Άγκυρα, πάντως, κατά το ίδιο δημοσίευμα μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε αντιδράσει, όπως συνηθίζει, με την έκδοση δήθεν αντι-Navtex. Πρόκειται για μια συνήθη τακτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, την ποία χρησιμοποιεί για να θεωρηθεί ως «μη εκδοθείσα» η Navtex της Λευκωσίας.

Η κυπριακή Navtex απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας για μεταφορά του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» σε περιοχή του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κύπρου. Η εξαγγελία των Τούρκων για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», έχει δυο στόχους:

α) να αμφισβητήσει ευθέως την κυπριακή ΑΟΖ και

β) να βάλει νέα εμπόδια στο σχέδιο γεώτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά και την αναμενόμενη είσοδο της γαλλικής TOTAL στα δικαιώματα του τεμαχίου, μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

Υπενθυμίζεται ότι σε σημερινό της ρεπορτάζ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Yeni Safak αναφέρεται σε πραγματικά σενάρια επίθεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Κοινή άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας;

Στη Navtex της Κύπρου δεν γίνεται αναφορά σε συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore, απάντησε σε ερωτήματα της εφημερίδας σχετικά με τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

«Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το «Γιαβούζ»», απάντησε συγκεκριμένα στον «Φ» εκπρόσωπος της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα