Η Ιταλική κλίκα έκανε την Εύα Καϊλή αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

από fimotro

Νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate από την εφημερίδα “La Repubblica”

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις των διεθνών ΜΜΕ σχετικά το Qatar Gate. Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» με άρθρο της αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης της ιταλικής «κλίκας» στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις παρασκηνιακές σχέσεις με Κατάρ και Μαρόκο. Πώς «έστειλαν» την Εύα Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει «παγωμένο» από το σκάνδαλο Qatar Gate, για το οποίο είναι προφυλακισμένη και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση με την «La Repubblica» να προσπαθεί να «αναδείξει» τη δράση της ομάδας των Ιταλών που χρηματίζονταν από το Κατάρ για την προώθηση της ατζέντας της με αντάλλαγμα «πακτωλό» χρημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται η μέθοδος δράσης της «κλίκας» στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραθέτοντας τι συνέβη σε πρόσφατο ψήφισμα για το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε η Εύα Καϊλή παρότι δεν συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα δείχνει το πώς η Εύα Καϊλή κατάφερε να εκλεγεί, τον Ιανουάριο, στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χάρη και στο δίκτυο σχέσεων του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει συλληφθεί (και αυτός) για το Qatar Gate.

Το άρθρο της «La Repubblica»:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαβρωθεί, όχι μόνο πολιτικά, ακόμα και φυσικά. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου (για τις πολιτικές ελευθερίες) συζητά τη διάταξη που απελευθερώνει τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρώπη για το Κατάρ. Πρόκειται για μία κρίσιμο σύνοδο. Θεωρείται θεμελιώδης για την «κλίκα» και για την κυβέρνηση του Κατάρ. Το σκηνικό μέσα στο οποίο γίνεται η ψηφοφορία είναι εντυπωσιακό.

Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα:

  • Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο και σύζυγος της Εύας Καϊλή)
  • Ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ,
  • Δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών και μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.

Με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά. Όταν τελειώνει και η διάταξη έχει εφαρμοστεί, ο Τζόρτζι χαίρεται σαν να είχε πετύχει γκολ. Και «πανηγυρίζει» με τον γείτονά του, τον σύμβουλο της σοσιαλιστικής ομάδας. Μία σκηνή που άφησε τους πάντες εμβρόντητους.

Ποτέ δεν είχε υπάρξει είδος «οπαδισμού» κατά τη διάρκεια της εξέτασης της διάταξης, ιδιαίτερα παρουσία εξωτερικών «παρατηρητών» που έμοιαζαν να βρίσκονται εκεί για να ελέγχουν.

Ένα «μυστήριο» που κανείς δεν μπόρεσε να διαλευκάνει και διαπιστώθηκε και από τους Βέλγους ερευνητές που ερευνούν το Qatargate. Στο παλάτι που παίρνει το όνομα του Αλτιέρο Σπινέλι, η παρουσία καλεσμένων που παρακολουθούν τα έργα δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

Από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους:

  • Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου,
  • το κείμενο για τις θεωρήσεις
  • η συμφωνία με την Qatar Airways.

Έφτασε σε σημείο να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους «συναδέλφους» βοηθούς του, ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία και παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε «πολιτικό» επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν «η μητέρα των μαχών» και ίσως και «συλλογή αποδείξεων».

Για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.

Η «κλίκα» είχε επιταχύνει τις ενέργειές της από τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμα και το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη χώρα του Περσικού Κόλπου, είχε μετατραπεί σε μια γιγαντιαία δοκιμασία. Και ο Κοτσολίνο εμφανίστηκε ως η εμβληματική κεφαλή του μετώπου που οργάνωσε ο Παντσέρι.

Έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που υποστήριζε την «ήπια» γραμμή, αλλά στη συζήτηση των βουλευτών του PD άρχισε να αντιμετωπίζει εκείνους που ήθελαν να αυστηροποιήσουν το κείμενο. «Χάσατε τη χθεσινή συζήτηση στην ομάδα. Υπήρξε μια δουλειά που έχει χαθεί εδώ και χρόνια», έγραψε ο Κοτσολίνο.

«Επί της ουσίας, οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι σχετικά με τη διαφθορά. Δεν είχαμε χρόνο και σήμερα το πρωί είχα άλλα προβλήματα, όπως γνωρίζετε. Ζητώ συγγνώμη από όλους αν δεν είχα τον χρόνο να σας ενημερώσω».

Έτσι, όχι μόνο αμφισβήτησε τον κίνδυνο διαφθοράς στο Κατάρ, αλλά μίλησε και για «χαμένη δουλειά». Για να παραδεχτεί (αυτός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση του θέματος) ότι είχε αποκρύψει τη “σύνδεση” των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τις άλλες αντιπροσωπείες.

Η μέθοδος της «κλίκας» περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει, να πείθει και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα