Η HSBC βλέπει νίκη ΝΔ και θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα

από fimotro

Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται γενικά από την αγορά ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις

Οι θετικές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και η αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση των NPEs είναι οι λόγοι πίσω από το ράλι των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της με τίτλο “Ελληνικές Τράπεζες: Ίκαρος ή Δαίδαλος”.  Έτσι, όπως αποκαλύπτει το capital.gr και η οικονομική συντάκτρια Ελευθερία Κούρταλη, λόγω και των αναθεωρημένων εκτιμήσεών της για τα μεγέθη του κλάδου, προχωρά στην αύξηση των τιμών-στόχων που διατηρούσε και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως οι κίνδυνοι έχουν πλέον περιοριστεί.

Καταλύτης οι εκλογές

Η πρόσφατη ισχυρή απόδοση των ελληνικών τραπεζών τον Μάιο οφείλεται απόλυτα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα. Ο οδηγός ήταν τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζει πολύ ισχυρότερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές, με διαφορά 9,35% από το κόμμα της κυβέρνησης. Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 7 Ιουλίου.

Τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλά πολλών ετών. Ωστόσο, καθώς αποτελούν και το βασικό trade της ανάκαμψης της Ελλάδας, οι τράπεζες ήταν αυτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο με την συνολική τους κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται κατά 27% μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόνον ημερών.

Οι τρεις λόγοι που οι εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Η HSBC εκτιμά πως οι λόγοι για τους οποίους το αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αποτελούν θετική εξέλιξη για την αγορά, είναι τρεις:

1) Καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται γενικά από την αγορά ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις και μετά αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου η αγορά θεωρεί ως πολύ πιθανή την νίκη της Ν.Δ και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

2) Ταχύτερα. Με τις εθνικές εκλογές αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ήδη βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, και έτσι η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ότι περιορίζει την αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης κατά 122%

Σε ό,τι αφορά στο ράλι, η HSBC σημειώνει πως η αγορά έχει αποκτήσει τελευταίο μία πιο θετική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με τις τράπεζες, όπως και ο Δαίδαλος, να βρίσκουν τελικά τρόπο να ξεφύγουν από τον λαβύρινθο των χαμηλών επιπέδων που άγγιξαν στα μέσα Ιανουαρίου, με την συνολική τους κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται κατά 122%. Αν και δεν έχουν αλλάξει πολλά από την προηγουμένη έκθεσή της βρετανικής τράπεζας στα μέσα Μαΐου, με τα Business plans των διοικήσεων να αφαιρούν στις πιέσεις στην κερδοφορία και η ομαλοποίηση των ισολογισμών να συνεχίζεται, ωστόσο σε ότι αφορά τα έσοδα ήρθε η ώρα να τηρηθεί μία πιο θετική στάση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα