Η φον ντερ Λάιεν αποφασίζει: Το χαρτοφυλάκιο Συνοχής θα πάρει η Ελλάδα με επίτροπο τον Τζιτζικώστα

από fimotro

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια πρτοτού γίνουν τα αποκαλυπτήρια στους επικεφαλής των ευρωομάδων στην Ευρωβουλή στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ισορροπιών καθώς η Φον ντερ Λάιεν, καθώς καλείται να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, μεταξύ των φύλων, αλλά και να λάβει υπόψη και τη γεωγραφική κατανομή.

Η πλειονότητα των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με το Politico, γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, με απευθείας επαφές της Φον ντερ Λάιεν με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που πολιτικές πιέσεις ασκούνται -ενίοτε και ανοικτά- τόσο στην επικεφαλής της Κομισιόν όσο και στους συνεργάτες της.

Η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα, η διεύρυνση της Ε.Ε θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Φον ντερ Λάιεν την επόμενη πενταετία, όπως αποκάλυψε η ίδια στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της. Ωστόσο πολλές είναι εθνικές κυβερνήσεις που θέλουν τα χαρτοφυλάκια που αφορούν στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, όπως εκείνα του Προϋπολογισμού, της Συνοχής, ή των οικονομικών υπηρεσιών.

Επικρατέστερος ο Τζιτζικώστας για το χαρτοφυλάκιο Συνοχής

Από ονόματα που ακούγονται για το χαρτοφυλάκιο Συνοχής είναι ο υποψήφιος επίτροπος και νυν περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με το Politico να σημειώνει: «Αν και δεν είναι απαραίτητα το πιο εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο, εκείνο της Συνοχής επιβλέπει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε και διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που υπερβαίνουν τα όρια άλλων χαρτοφυλακίων. Η Συνοχή θα μπορούσε να αποκτήσει ένα νέο όνομα που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια Επιτροπή που εστιάζει στις επενδύσεις και πιθανώς να μετονομαστεί σε περιφερειακές επενδύσεις».

Το χαρτοφυλάκιο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεται με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες διανέμουν τα κεφάλαια στις φτωχότερες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα το Politico σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα προσβλέπει σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ιδιαίτερα λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε προκειμένου να εξασφαλίσει η Φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη θητεία.

Εκτός από τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το ίδιο χαρτοφυλάκιο έχουν ακουστεί και άλλα δύο ονόματα: Της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, αλλά και της Ρουμάνας ευρωβουλευτού Ροξάνα Μινζάτου».

Οικονομία

Ένα από τα πλέον περιζήτητα χαρτοφυλάκια είναι εκείνο της Οικονομίας, με αρκετούς νυν και πρώην υπουργούς Οικονομικών να διεκδικούν τη θέση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να ανατεθεί στον εκλεκτό της, τον ακροδεξιό Ραφαέλε Φίτο, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την οικονομία, αλλά οι μνηστήρες είναι πολλοί όπως ο νυν υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μάγκνους Μπρούνερ, οι πρώην συνάδελφοί του της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας Μάικλ Μακ Γκραθ και Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε αντίστοιχα, ο Πολωνός Πιοτρ Σέραφιν -δεξί χέρι επί σειράν ετών του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ-, ο Σλοβένος Τόμας Βέζελ, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών και επίτροπος από τον περασμένο Οκτώβριο της απερχόμενης Κομισιόν, Γούπκε Χέκστρα, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Άμυνα

Για τη θέση του επιτρόπου Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του Βάλντις Ντομπρόφσκις -εκτελεστικού αντιπροέδρου και επιτρόπου Εμπορίου στην απερχόμενη Κομισιόν- και του Φιλελεύθερου Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που ήταν υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά, την αμυντική βιομηχανία και τη τεχνολογία στην προηγούμενη Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν.

Γεωργία

Αλλαγή προσώπου φέρεται να θέλει η Φον ντερ Λάιεν σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, καθώς δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Μεταξύ εκείνων που ακούγονται για το πόστο είναι ο Κύπριος πρώην υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο Κρίστοφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο και ο Ολλανδός Γούπκε Χέκστρα, αν και θεωρείται πιθανότερο ο τελευταίος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου.

Εμπόριο

Ο Γούπκε Χέκστρα θεωρείται φαμορί για τη θέση αυτή, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση ποντάρει στις καλές της σχέσεις με τη Φον ντερ Λάιεν. Βλέψεις για το ίδιο χαρτοφυλάκιο έχει και η Σουηδία, που το κατείχε από το 2014 μέχρι το 2019. Μια ακόμη επιλογή είναι εκείνη του Ιρλανδού Μάικλ ΜακΓκράθ, αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Τεχνολογία

Η Φινλανδή Χένα Φιρκούνεν, που είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας στην πατρίδα της επί τρία χρόνια, ενώ ως μέλος της Ευρωβουλής εργάστηκε σε πολλά προβεβλημένα πρότζεκτ για την τεχνολογία και την καινοτομία θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα για αυτό το χαρτοφυλάκιο. Στα υπέρ της, όπως αναφέρει το Politico, είναι και η αγάπη για τα άλογα που μοιράζεται με τη Φον ντερ Λάιεν. Για χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται με την τεχνολογία ακούγεται και το όνομα της Πορτογαλέζας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Διεύρυνση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόσωπο που θα αναλάβει το νεόκοπο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης που έχει αποκτήσει άλλη βαρύτητα μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και τη Μολδαβία και τη νέα ώθηση για συμπερίληψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που θα απαιτήσει πολύ τεχνική και νομική εργασία, αλλά και πολιτικούς χειρισμούς.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόσφκις ακούγεται μεταξύ των επικρατέστερων για τη θέση, καθώς τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Η Ουγγαρία έχει εκφράσει την επιθυμία να το διατηρήσει με τον υποψήφιό της Όλιβερ Βάρχελι, αν και συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες λόγω της αντίθεσής της στη διεύρυνση.

Ενέργεια – Κλίμα

Ο Γιόζεφ Σικέλα,νυν υπουργό Βιομηχανίας της Τσεχίας είναι ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται για τη θέση του νέου Ευρωπαίου επίτροπο Ενέργειας, αλλά σύμφωνα με το Politico για το πόστο αυτό έχουν προταθεί και ο Δανός πρώην υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νταν Γιόργκενσεν, και η Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508

Όροι χρήσης | Ποιοι είμαστε – Design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα