Η Ευρώπη σπεύδει να γεμίσει με ρωσικό πετρέλαιο τις αποθήκες της

από Philippos

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια βρέθηκαν σε υπερπροσφορά αργού καθώς η αναμενόμενη έλλειψη λόγω της επικείμενης απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί σύμφωνα με το Reuters. Το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί το εμπάργκο στο ρωσικό αργό τον Δεκέμβριο. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς η Ευρώπη σπεύδει να γεμίσει τις δεξαμενές της με ρωσικό ντίζελ.

Τα φορτία ρωσικού ντίζελ με προορισμό την αποθηκευτική περιοχή Άμστερνταμ – Ρότερνταμ – Αντβέρπ (AΡA) αυξήθηκαν κατά 215.000 βαρέλια την ημέρα στο διάστημα 1-12 Νοεμβρίου ή κατά 126% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Όπως σημειώνει το Reuters, με τις άμεσες εναλλακτικές για οικονομικές προμήθειες να είναι λίγες, το ρωσικό ντίζελ αντιστοιχούσε στο 44% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών για πετρέλαιο κίνησης έως τώρα τον Νοέμβριο έναντι 39% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Αν και η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα έχει μειωθεί σε σχέση με το επίπεδο άνω του 50% που ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ντίζελ. Πάντως, οι traders ανέφεραν την ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο με ποιότητες από τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, ενώ η Ασία ζητά λιγότερο αργό λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και της αυξημένης χρήσης ρωσικών βαρελιών. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχουν επίσης υποχωρήσει κατά περίπου 7% αυτή την εβδομάδα, αποδυναμώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 500-600 χιλιάδες βαρέλια ντίζελ την ημέρα για να αντικαταστήσει τις ποσότητες που έπαιρνε από τη Ρωσία, με αυτές να έρχονται από τις ΗΠΑ και ανατολικά από το Σουέζ, κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», δήλωσε αναλυτής της FGE.

Τέλος, τo ρωσικό πετρέλαιο που κατευθύνεται στις δεξαμενές AΡA είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί γρήγορα καθώς οι τιμές στο χρηματιστήριο ενεργειακών προϊόντων του Λονδίνου ICE είναι υψηλότερες σήμερα σε σχέση με τις τιμές τους επόμενους μήνες, δήλωσε στέλεχος της ολλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας Insights Global.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα