Η Eurobank ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος από το 2022

από fimotro

Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο 8% θα εμφανίσει από φέτος η Eurobank, ανοίγοντας τον δρόμο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να λάβει τη σκυτάλη. Παρά την πανδημία, η τράπεζα πετυχαίνει τους στόχους της νωρίτερα των προγραμματισμένων και παρουσιάζει αποτελέσματα που σύμφωνα με τη διοίκηση, υπερέβησαν τις προσδοκίες της.

Στη βάση αυτή, θα ανοίξει από τις αρχές του ΄22 η συζήτηση για διανομή μερίσματος, εφόσον η Τράπεζα πετύχει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί (μείωση NPEs 8% φέτος και 5% του χρόνου, επιτάχυνση οργανικής κερδοφορίας, υψηλή κεφαλαιακή θέση- κάτι που αποδείχτηκε και με τα τελευταία stress tests).

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ξένων οίκων για τις προοπτικές της Τράπεζας, την τιτλοποίηση Mexico, τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratorium, τη διεθνή παρουσία, τη διανομή μερίσματος και την πιθανότητα αύξησης συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος) και τη Σερβία, η Eurobank είναι στην τελική ευθεία να «γυρίσει σελίδα» νωρίτερα και από τον αρχικό της προγραμματισμό.

Στόχος το 30% των εσόδων να προέρχονται από το εξωτερικό

Όπως διαπιστώθηκε και από τα κερδοφόρα αποτελέσματα εξαμήνου, το διεθνές δίκτυο της Τράπεζας συνέβαλε κατά μεγάλο βαθμό. Στη λογική αυτή, στόχος παραμένει το 30% των συνολικών κερδών να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Με την ελληνική και κυπριακή αγορά να αποτελεί στρατηγική αγορά για τον Όμιλο, η Τράπεζα στοχεύει σε ενίσχυση εσόδων από το εξωτερικό, στο οποίο δεν αποκλείει ούτε νέες εξαγορές, ούτε νέες αγορές, αλλά ούτε και… έξοδο από κάποιες αγορές. Ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που τυχόν παρουσιάζονται από επενδυτικής πλευράς , όλα είναι πιθανά.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόθεση αύξηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στην οποία ο Όμιλος απέκτησε πακέτο μετοχών (12,6% του κεφαλαίου), σε πολύ συμφέρουσα αποτίμηση. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση του μάνατζμεντ και η βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα που είναι υψηλός και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.

Σημαντική είναι και η αγορά της Σερβίας στην οποία ο Όμιλος προχώρησε πρόσφατα στη συγχώνευση της θυγατρικής Eurobank Beograd με τη Direktna Bank.

Το μέρισμα, τα μορατόρια και οι πλειστηριασμοί

Με την προϋπόθεση ότι η Τράπεζα θα παρουσιάσει από φέτος ισχυρή οργανική κερδοφορία, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί στα αποτελέσματα της συνολικής χρήσης του 2021, κατά τον προσεχή Φεβρουάριο, θεωρείται πιθανό να ξεκινήσει η συζήτηση με την Εποπτική Αρχή, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος , περί διανομής μερίσματος. Κάτι τέτοιο, δεν αναμένεται πριν από την άνοιξη του 2022.

Στο μεταξύ, τα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια έχουν υπερβεί τις προσδοκίες καθώς μόνο ένα 5% από αυτά έχει πέσει σε καθεστώς μη εξυπηρέτησης (κόκκινο). Νέα δάνεια από μορατόρια του τουριστικού τομέα, αναμένεται να βγουν το δεύτερο εξάμηνο, αλλά προσδοκάται ότι δεν θα υπάρξουν νέες επισφάλειες.

Σε σχετικό ερώτημα για την πορεία των πλειστηριασμών, η Τράπεζα ενημέρωσε τους αναλυτές ότι από Σεπτέμβριο αναμένεται να δρομολογηθούν περίπου 3.000 πλειστηριασμοί έως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα