Η Eθνική Τράπεζα πώλησε το 51% των POS στην EVO

από fimotro

Tην υπογραφή οριστικής συμφωνίας για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την EVO Payments, Inc. για τη δραστηριότητα αποδοχής καρτών ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Με την ανακοίνωση της ΕΤΕ ολοκληρώνεται ο «κύκλος» της πώλησης του τομέα αποδοχής καρτών σε στρατηγικούς επενδυτές από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που με αυτόν τον τρόπο προχωρούν στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και της εξοικονόμησης κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί πανομοιότυπες συμφωνίες από τις Eurobank για την πώληση του 80% των POS στη Worldline, από την Alpha Bank με τη Nexi (η τράπεζα προχώρησε σε απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και η Nexi μπήκε επενδυτής με 51% στη νέα εταιρεία που συστήθηκε) και από την Πειραιώς με την Euronet (η συμφωνία αφορά σε 205.000 POS τερματικά σε 170.000 εμπόρους σε όλη την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς περίπου 20%).

Η ανακοίνωση της εταιρείας
Η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ») ανακοινώνει την υπογραφή οριστικής συμφωνίας με την EVO Payments International LTD («EVO») για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για
τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της ευρείας πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών.

Η δραστηριότητα αποδοχής καρτών της ΕΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας εταιρείας (NewCo), στην οποία η EVO θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι τιμήματος €158εκ, αποτιμώντας την δραστηριότητα στα €310εκ.

Επιπρόσθετα,θα υπογραφεί μια μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις κορυφαίες
λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η NewCo, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα της EVO.

Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της ΕΤΕ καθώς και τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης με ημερομηνία αναφοράς 30.09.2021.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγκειται στις συνήθεις αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών αλλά και τη συγκατάθεση του Ταμείου
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

H EVO (NASDAQ: EVOP) είναι μια εταιρεία με ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής με παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο το κόσμο. Η EVO προσφέρει μια γκάμα πρωτοποριακών, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων πληρωμής σε εμπόρους κάθε μεγέθους, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς σε όλη την υφήλιο.

Η UBS Europe SE ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι
για τη συναλλαγή.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την Barclays Bank PLC σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα