Η επιστολή της Ελλάδας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό που καταδικάζει την «παράνομη» κατάσχεση των τάνκερ

από Philippos

Ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των συμβάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ)» καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης με επιστολή προς τον Οργανισμό, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η επιστολή απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΔΝΟ Κιτάκ Λι και φέρει την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό.

Ο κ. Ραπτάκης εκθέτει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τα γεγονότα, τονίζοντας πως στο Delta Poseidon επιβιβάστηκαν χωρίς άδεια, με χρήση ελικοπτέρου επτά άτομα, ενώ το πλοίο βρισκόταν στην ιρανική ΑΟΖ.

Το Prudent Warrior καταλήφθηκε από άλλη ένοπλη ομάδα ενώ φαίνεται να ήταν εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

«Οι παραπάνω ενέργειες είναι κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων και των κανονισμών που θέτει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών επί του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), ιδιαιτέρως των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην πρώτη περίπτωση και του δικαιώματος της αθώας διέλευσης στη δεύτερη περίπτωση, καθώς επίσης και της δικαιοδοσίας που αποδίδεται στη σημαία και στα παράκτια κράτη», σημειώνει μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή.

Γίνεται επίσης λόγος για ενέργειες που συνιστούν «σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και την προστασία της ναυτιλίας πλησίον μίας θαλάσσιας διαδρομής κρίσιμης σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία».

Ο κ. Ραπτάκης καταλήγει τονίζοντας πως ως χώρα-μέλος του ΔΝΟ η Ελλάδα «καταδικάζει ισχυρά τις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες».

Η επιστολή, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά, τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία υπόψη όλων των υπολοίπων μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και των συναφών διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα