Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα μετά τη νίκη της ΝΔ

από fimotro

Η συντριπτική επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη κάνει τους αναλυτές να θέλουν ένα καλοκαιρινό δώρο αναβάθμισης

Ψήφο εμπιστοσύνης σε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ασκώντας συνετή δημοσιονομική πολιτική έδωσαν χθες μετά τη Moody’s οι οίκοι DBRS, S&P και Scope, με την κεφαλαιαγορά να φτάνει σε υψηλό 106 μηνών και το ελληνικό 10ετές ομόλογο να βλέπει όλο και πιο κοντά το αντίστοιχο ισπανικό.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P έδωσε χθες σήμα για αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες (κατά την πάγια τακτική των οίκων αξιολόγησης), αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δίνει την προοπτική σταθερής κυβέρνησης που θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Η Standard & Poor’s έχει βαθμολογήσει ήδη την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση της οικονομίας στις 20 Οκτωβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος των εκλογών, θα έχουν γίνει οι προγραμματικές δηλώσεις και πλέον αναμένεται να έχουμε νέα κυβέρνηση.

Ο γερμανικός οίκος Scope, ο οποίος έχει επίσης κατατάξει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική, σε δικό του σημείωμα χαρακτήρισε χθες το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό (credit positive), αν και σχολίασε πως οι οικονομικές προκλήσεις επιμένουν και δεν αφήνουν περιθώρια στη χώρα να ξεστρατίσει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης. Μια πιθανή αναβάθμιση από τη Scope στις 4 Αυγούστου, που έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση όταν επίσης αναμένεται να έχουμε νέα κυβέρνηση, θα «σιγουρέψει» την αναβάθμιση της οικονομίας και από τους οίκους αξιολόγησης που θα αξιολογήσουν την οικονομία σε επόμενο χρόνο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται ακόμη από την ΕΚΤ, οπότε για τη χώρα δεν θα μπορεί να υπάρξει η αναβάθμιση της μέσης αξιολόγησης της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος έχει επίσης κατατάξει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Σε δικό του σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου σημειώνει ότι σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και μια μεταρρυθμιστική πορεία που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. «Θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες για το αξιόχρεό της», αναφέρει ο οίκος. Η DBRS έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία στις 15 Σεπτεμβρίου και μπορεί να ανεβάσει τη μέση αξιολόγησή της σε επενδυτική.

Στο ενδιάμεσο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, στις 6 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Η συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ. κάνει τους αναλυτές να διατηρούν κάποιες μικρές ελπίδες για ένα καλοκαιρινό δώρο αναβάθμισης, αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το επικρατέστερο σενάριο. Θεωρείται πιο λογικό ο οίκος να περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και απλά να στείλει ένα θετικό σήμα μέσα από τις επισημάνσεις του ώστε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στην 3η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την 1η Δεκεμβρίου.

Ο οίκος Moody’s έχει δώσει θετικά μηνύματα από τη Δευτέρα για το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρώντας ότι δίνει το μήνυμα για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Εχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 20 Οκτωβρίου, αλλά έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την ελάχιστη επενδυτική.

Πιο κοντά στο ισπανικό το Ελληνικό 10ετές

Την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου συνέχισε χθες την καθοδική του πορεία διαπραγματευόμενο στο 3,81-3,32%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διατηρήθηκε πάνω από τις 55 μονάδες βάσης σε σχέση με το ιταλικό, ενώ το spread σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό έφτασε χθες τις 134 μονάδες βάσης. Μάλιστα, από χθες, με δεδομένη την ανοδική πορεία που έχουν τα ομόλογα της ευρωζώνης, άρχισαν να αναφέρουν ότι το ελληνικό 10ετές αρχίζει να πλησιάζει το αντίστοιχο 10ετές ομόλογο της Ισπανίας που διαπραγματευόταν χθες με απόδοση στο 3,53%.

Στην αγορά κεφαλαίων ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.205 μονάδες, που αποτελεί υψηλό 106 μηνών με άνοδο 0,33%. Κατά τη χθεσινή ημέρα οι τάσεις ήταν μικτές με τη συνεδρίαση, με το πρώτο μέρος να επικρατούν οι πωλητές που κατοχύρωσαν τη μεγάλη άνοδο των προηγούμενων ημερών, για να πάρουν στη συνέχεια την σκυτάλη οι αγοραστές αυξάνοντας τον Γενικό Δείκτη σε ιστορικά υψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα