Η Ελλάδα ξαναβγαίνει σήμερα στις αγορές

από fimotro

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Μια ακόμη ένεση ρευστότητας που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία αναζητά σήμερα 9 Ιουνίου 2021 από τις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση.
Με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, το ελληνικό δημόσιο έχει ως στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να πάει και λίγο ψηλότερα φθάνοντας τα 2,5 δισ, κάτι που σύμφωνα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν και το ιδανικό σενάριο.
Το επιτόκιο θα καθοριστεί πέριξ του 0,90% ενώ οι συνολικές προσφορές θα φθάσουν τα 18 με 20 δισεκ. υπερκαλύποντας το ζητούμενο ποσό έως 8 φορές.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει λίγο μετά τις 10 το πρωί και η σημερινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά, μέσα στο 2021, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί μία ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.

Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις ευρώ.
Η τελευταία, πριν την σημερινή, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.
Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με την νέα έκδοση στις 9 Ιουνίου 2021 θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά, χθες όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφώνεται στο 0,88%.

Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν.
Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες είχε σημειωθεί σημαντική προσέλευση επενδυτών και μάλιστα των αποκαλούμενων «καλών επενδυτών», δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και γενικά μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Τα Hedge Funds έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, σε ότι αφορά την συμμετοχή τους.
Απομένουν μάλιστα δύο ακόμη εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά με το συνολικό ποσό να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα