Στόχος είναι να αντληθεί ποσό της τάξης του 1 – 2 δισ. ευρώ

Το ελληνικό δημόσιο άνοιξε σήμερα το πρωί βιβλίο προσφορών για υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης το Μάρτιο του 2029.

Το guidance για το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,55% ενώ το ύψος της έκδοσης προσδιορίζεται κατ’ ελάχιστον στο 1 δισ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό εχθές, η Αθήνα έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά είναι στο 1,40%, με την τιμή στο 121. Το κουπόνι του τίτλου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος διαμορφώνεται στο 3,875%, ενώ η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να αντληθεί ποσό της τάξης του 1 – 2 δισ. ευρώ και να προσελκυστούν επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα. Η κίνηση γίνεται καθώς έχει καταγραφεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ δεν αποφάσισε έκδοση 15ετούς ομολόγου

Το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ δεν αποφάσισαν την έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 1,95%, αυτό θα ήταν ένα πολύ πιο καθαρό μήνυμα στις αγορές.
Ποια η σημασία της έκδοσης 15ετούς ομολόγου;
Έως σήμερα το ελληνικό κράτος βγαίνει στις αγορές με μια ιδιαιτερότητα, όλες οι εκδόσεις ομολόγων έχουν ημερομηνία λήξεως πριν το 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και με βάση τόσο το ΔΝΤ όσο και τον ESM το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032.
Μέχρι πρότινος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ρίσκαρε να εκδώσει ομόλογο πέραν του 2032 υπό τον φόβο της κάλυψης, της κερδοσκοπίας και της σύνδεσης της έκδοσης με την βιωσιμότητα του χρέους.
Επειδή όμως οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά π.χ. το 25ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 2,26% πολύ καλύτερο επιτόκιο από την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα στο 3,90%…υπάρχουν σκέψεις για έκδοση 15ετούς ομολόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα