Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο

από fimotro

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032

αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου, ενώ είναι πολύ πιθανό την Τρίτη να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Την είδηση επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Χρ. Σταϊκούρας που  βγήκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον υπουργό η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. «Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15αετές ομόλογο» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές φέρνει πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση από τον Fitch. Αναφορικά με το «project» των αναβαθμίσεων, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η στάση των υπολοίπων διεθνών οίκων που αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μέσα στους επόμενους μήνες, αποκαλύπτοντας την ταχύτητα με την οποία η ελληνική οικονομία θα προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με την κλίματα της Standard & Poor’s και της DBRS η χώρα απέχει τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη κατά μια επιπλέον βαθμίδα είναι η απόσταση της Moody’s. Οι δύο πρώτες αναμένεται να δώσουν νέα αξιολόγηση στην ελληνική οικονομία στις 24 Απριλίου ενώ στις 8 Μαίου αναμένεται η «ετυμηγορία» από τη Moody’s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα