Η ΕΚΤ προχώρησε σε δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β.

από fimotro

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας αυξήθηκε το κόστος χρήματος

Σε δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε -όπως ευρέως αναμενόταν- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε επιπλέον δράση, προκειμένου να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (9,9% τον Σεπτέμβριο). Κι ας γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική «πνίγει» την ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% (από 0,75% προηγουμένως).

Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. Υπενθυμίζεται ότι και τον Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης, ακολουθώντας μια αναθεώρηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο -όταν για πρώτη φορά ελήφθη η απόφαση άρσης των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων.

Η σημερινή απόφαση της Φρανκφούρτης έρχεται να επιβεβαιώσει τη διατήρηση της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων τραπεζιτών σε μια στρατηγική επιθετικής σύσφιγξης, ενόσω το πληθωριστικό φαινόμενο συνεχίζει να «γιγαντώνεται», περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι ο περιορισμός της διαθέσιμης ζήτησης, μέσω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου. Όμως, όπως είναι εύλογο, αυτή η επιλογή επί της ουσίας «θυσιάζει» τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι αναγκαστικά περιορίζονται, επαναφέροντας τα σενάρια της ύφεσης στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα