Η ΕΚΤ ανοίγει παράθυρο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

από Philippos

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μικρότερης κλίμακας αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται πως έχει αρχίσει να επεξεργάζεται η EKT, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώσης τους θέματος.

Παρά το γεγονός ότι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο κάνει λόγο για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί στα τέλη του 2022 η Κριστίν Λαγκάρντ, κερδίζει έδαφος το σενάριο που κάνει λόγο για αύξηση κατά 25 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, όπως επισημαίνουν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Υπογραμμίζουν πάντως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έπρεπε να παρερμηνευθεί ως μια ηπιότερη προσέγγιση στην μάχη κατά του πληθωρισμού. Αντιθέτως, αν κριθεί αναγκαίο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προεξοφλήσει από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2022 τον Δεκέμβριο, ότι στην επόμενη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένουμε μία ακόμη αύξηση κατά 50 μ.β. όπως επίσης πιθανότατα και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Είχε υπογραμμίσει δε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα λαμβάνονται πάντα με γνώμονα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φέρεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο επιβράδυνσης, με δύο διαδοχικές υποχωρήσεις, από το 10,6% τον Οκτώβριο, στο 10,1% το Νοέμβριο και στο 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ενισχύει δε την αισιοδοξία των αναλυτών για περαιτέρω αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα