Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στόχος η επανεκκίνηση της αγοράς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μέτρα διπλής κατεύθυνσης, αφενός με επανεκκίνηση της οικονομίας, αφετέρου με διατήρηση των ανοιχτών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας τους.

Για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι από 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες των χωρών μελών της Ε.Ε και της ζώνης Σένγκεν καθώς και του Ισραήλ.

Πληροφορίες θέλουν τα εποχικά καταλύματα να ανοίγουν στις 15 Ιουνίου ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός αύριο στο διάγγελμα του να ανακοινώσει και νωρίτερα την έναρξη λειτουργίας τους ακόμη και την 1η Ιουνίου μαζί με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε ότι ε΄χει να κάνει με τον ΦΠΑ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή στο 6% από το 13% που είναι σήμερα ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί και ο φόρος διαμονής για το τετράμηνο έως την λήξη της τουριστικής περιόδου.

Επίσης θα ανακοινώσει την μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση στο 13% αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και σε θαλάσσιες μεταφορές/αεροπορικά εισιτήρια.

Από εκεί και πέρα σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης για την αγορά εργασίας και την οικονομία αναμένεται να ανακοινωθεί:

Μείωση προκαταβολών φόρου που θα ανακουφίσει πολύ τους ελεύθερους επαγγελματίες

Νέο γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Μείωση ενοικίων με παράταση και τον Ιούνιο σε πρώτη φάση

Επιδότηση των αναστολών εργασίας και τον Ιούνιο

Eπιδότηση μειωμένου χρόνου/εκ περιτροπής εργασίας από τα δημόσια ταμεία αλλά και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE

Πριμοδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας, με επιδότηση μισθολογικού κόστους αλλά με ρήτρα απολύσεων

Επιταγές εργασίας, ώστε άνεργος να μπει σε θέση εργασίας όχι να παίρνει επίδομα ανεργίας

Κάλυψη εισφορών και μισθολογικού κόστους για τους εργαζόμενους στους πληγέντες κλάδους

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους.

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πρόγραμμα SURE – Ενισχύεται η απασχόληση

Το «πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε το Πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μέσω του προγράμματος, μπορούν να διατεθούν δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ προς τις χώρες-μέλη και υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρόγραμμα SURE προσφέρει τη δυνατότητα στις χώρες-μέλη να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των αυξημένων δημοσίων δαπανών για μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η χορήγηση εκτάκτου επιδόματος σε εργαζομένους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης.

Το SURE αποτελεί τον έναν εκ των τριών πυλώνων στο πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ύψους 540 δισ. ευρώ για θέσεις εργασίας και εργαζομένους, επιχειρήσεις και χώρες-μέλη για το οποίο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την έκθεση του Eurogroup στις 23 Απριλίου. Το πλέγμα μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2020.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το SURE αποτελεί ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει:

  • την εφαρμογή εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων, και για τους αυτοαπασχολούμενους, ή
  • μέτρων σχετικά με την υγεία, ιδίως στους χώρους εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα