Οι δύσκολες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η Bank of America – Merrill Lynch επισημαίνει τις δυσκολίες που θα συναντήσει από Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός

Οι δημοσιονομικές αστοχίες , ο μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση σύμφωνα με ειδική Έκθεσης για την Ελλάδα της Bank of America- Merrill Lynch.

«Οι μακροοικονομικές μας παραδοχές αναδεικνύουν την κρίσιμη σπουδαιότητα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων- κλειδιά» σημειώνει στο προοίμιο της.

Όπως αναφέρεται, μετά την άνετη επικράτηση της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάλογο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές . «Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ρίσκο εφόσον η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Αύγουστο και σε υψηλή αβεβαιότητα», επισημαίνει η BofA, στην ανάλυση που υπογράφει ο Α. Βαμβακίδης, FX Strategist της επενδυτικής τράπεζας.

Στη συνέχεια τονίζεται πως , η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σειρά δύσκολων προκλήσεων. Ποια είναι τα τρία βασικά πεδία κατά την BofA; Η δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται εκτός τροχιάς, ο τεράστιος όγκος των «κόκκινων» δανείων και το βασικό εμπόδιο για ταχεία ανάκαμψη, οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η ταχεία πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία, μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα στείλει ένα πολύ ισχυρό σήμα «καθαρής» αποστασιοποίησης από το παρελθόν», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, η BofA δεν αποκλείει ευχάριστη έκπληξη, παίρνοντας ως παράδειγμα του τι συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. «Παρά την κάποια πρόοδο των τελευταίων ετών, το επιχειρηματικό κι επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη φιλικό, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτό συνηγορεί στο ότι καλλίτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μαζί με μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές εκπλήξεις ως προς την ανάπτυξη», τονίσει η επενδυτική τράπεζα, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εφησυχασμός από την πρόσφατη ευφορία στις αγορές και τα πρώιμα στάδια ανάκαμψης, θα είναι το ρίσκο για την επόμενη κυβέρνηση. «Αν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας, τότε μπορεί να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από 2%, επαναφέροντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του Χρέους», τονίζει η BofA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα