29 Μαρτίου 2024 / 3:42 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:42 μμ

Η δραματική απόφαση για την καραντίνα

από fimotro

Ποιά υγειονομικά στοιχεία οδήγησαν στο lockdown

Αυτό που οι περισσότεροι από τους ειδικούς είχαν προβλέψει συνέβη τελικά. Η ανησυχητική αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, η ανοδική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων που σε συνδυασμό με την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών οδηγεί σε ένα τρίτο επιδημικό κύμα, καθώς και η αύξηση κατά 11% των διαγνώσεων κορονοϊού στις ηλικίες από 0 έως 9 ετών, στοιχείο-«καμπανάκι» για τα σχολεία, είναι τα δεδομένα που δεν γινόταν να αγνοήσουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Παράλληλα με αυτά, η εμπειρία της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, που έδειξε πόσο γρήγορα μια διαφαινόμενη έξαρση μπορεί να «φουντώσει» και να ξεφύγει προκαλώντας… ασφυξία στο ΕΣΥ, οδήγησαν στην ενεργοποίηση του σκληρού lockdown για την Αττική, τρίτο στη σειρά τον τελευταίο χρόνο.

«Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες τρεις ημέρες, είχαμε, στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική», επεσήμανε χθες το πρωί (Open) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι θα εισηγηθεί σύντομη και «σκληρή» καραντίνα στο Λεκανοπέδιο, κάτι που έκανε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέο στοιχείο

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη περίοδο», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, εκφράζοντας την ανησυχία για τα ανοιχτά σχολεία.

Συνολικά οι μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί, με τους ειδικούς, βέβαια, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν προκύπτει βαρύτερη νόσηση στους μικρούς ασθενείς με Covid-19 αυτή την περίοδο, ωστόσο η επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών στα μικρά παιδιά είναι κάτι που παρακολουθείται. Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, η μεταδοτικότητα από τα μεταλλαγμένα στελέχη αυξάνεται κατά 15% στον παιδικό πληθυσμό.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, την αύξηση κατά 15% της πληρότητας των MΕΘ-Covid σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορονοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζουν πλέον και οι νέες εισαγωγές, που ξεπερνούν ημερησίως τις 200. Μάλιστα, το ισοζύγιο με τα εξιτήρια, ακόμη ένας δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, έχει κρούσει και αυτό τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι εισαγωγές είναι διπλάσιες των εξιτηρίων. Την ίδια στιγμή με τα παραπάνω, παρατηρείται αύξηση κατά 19% του αριθμού των νοσηλευόμενων την εβδομάδα αυτή συγκριτικά με την προηγούμενη, γεγονός που με τη σειρά του αποκαλύπτει την πίεση που έρχεται στο Σύστημα Υγείας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική αποτέλεσε έναν παράγοντα που λήφθηκε υπόψη. Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%.

Δημιουργία κλινών

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τη δημιουργία όσων περισσότερων κλινών Εντατικής απαιτηθούν αναλόγως με την πληρότητα των νοσοκομείων, όπως έγινε ακριβώς και στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ενώ στα νοσοκομεία αναφοράς άνοιξαν ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές, όπως οι καρδιοχειρουργικές, οι αγγειοχειρουργικές. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις και για την Αττική, εάν απαιτηθεί, ενώ «ανάσα» αποτελούν οι καινούργιες ΜΕΘ που ανοίγουν. Σταδιακά θα λειτουργήσουν επιπλέον 200 κλίνες ΜΕΘ, που προέρχονται από δωρεές κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στα «κόκκινα» η Αττική

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.526 κρούσματα σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 750 στην Αττική. Η επιβάρυνση είναι μεγάλη για όλες τις περιφερειακές ενότητες του Λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 206 κρούσματα, στον βόρειο τομέα Αθηνών 109, στον δυτικό τομέα Αθηνών 108. Αντίστοιχα, 102 περιστατικά καταγράφηκαν στον Πειραιά, 84 στην Ανατολική Αττική, 84 στον νότιο τομέα Αθηνών, 38 στη Δυτική Αττική, καθώς και 19 κρούσματα στην ενότητα νήσων Αττικής.

Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν σε αριθμό-«ρεκόρ» διαγνωστικών ελέγχων. Ειδικότερα, σε ένα 24ωρο διενεργήθηκαν 53.015 τεστ, 23.769 μοριακά και 29.246 rapid.

Μεταλλαγμένα στελέχη

Την ανοδική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης επιταχύνουν, όπως όλα δείχνουν, τα μεταλλαγμένα στελέχη. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, αναδείχθηκαν επιπλέον 15 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» στέλεχος. Πιο αναλυτικά, τα εννέα δείγματα προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη (επτά από την κοινότητα και δύο νοσοκομειακά), τα πέντε από πύλες εισόδου της χώρας και ένα εντοπίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Συνολικά, μέχρι και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού (Β.1.1.7) και έξι δείγματα για το «νοτιοαφρικανικό» (Β.1.351).

Το αυστηρό lockdown στην Αττική είχε φανεί ήδη από την Παρασκευή ότι ακολουθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδικοί συζήτησαν διεξοδικά να το εισηγηθούν ή όχι. Αποτέλεσε, μάλιστα, σημείο διχογνωμιών ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής. Τελικά, επικράτησε η άποψη να διατηρηθεί μια στάση αναμονής για τα δεδομένα των ημερών μετά την Παρασκευή, πάντα όμως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι δείκτες της επιδημίας αξιολογούνται σε καθημερινή βάση και πρόκειται για μία εύθραυστη κατάσταση που αλλάζει ακόμη και από τη μία ημέρα στην άλλη. Κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους χθες, συμφώνησαν ότι είναι ύψιστης σημασίας η πρόληψη του κύματος που φαίνεται στην Αττική, ενώ η επιβολή των σκληρότερων μέτρων τη δεδομένη στιγμή, που δεν έχει «σκάσει» ακόμη η «βόμβα», θα φέρει πιο γρήγορη αποκλιμάκωση.

Οι άλλες περιοχές

Στο τέλος της συνεδρίασης των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων χθες τέθηκε το θέμα για πιθανά αυστηρότερα μέτρα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει επίσης αναζωπύρωση της επιδημίας – 174 κρούσματα χθες. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όμως, την άφησαν για τις επόμενες ημέρες καθώς ακόμη «αντέχει», όπως κατέληξαν. Η συμπρωτεύουσα αναμένεται να μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών ακόμη και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, είναι στο 39%.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, είναι έντονος για την περιοχή της Αχαΐας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πρέπει να επιλυθούν προβλήματα των ασθενοφόρων καθώς δεν έχουν επισκευαστεί, με αποτέλεσμα κατά τις διακομιδές ασθενών με κορονοϊό να τυχαίνουν βλάβες στο δρόμο, όπως λέει. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του κ. Γιαννάκου, στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ (πληρότητα 30%) και 32 ασθενείς σε απλές κλίνες. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται έξι ασθενείς στη ΜΕΘ (πληρότητα 50%) και 23 σε απλές κλίνες.

Η Περιφέρεια Αχαΐας για ακόμη μία ημέρα κατέγραψε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – 97. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη της Πάτρας είναι σε «σκληρό» lockdown και δεν λειτουργούν σχολεία και λιανεμπόριο. Η Εύβοια, επίσης, βρίσκεται στο… βαθύ κόκκινο με 87 κρούσματα τη χθεσινή ημέρα.

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς

Η έξοδος από την υγειονομική κρίση θα γίνει με τους εμβολιασμούς, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στη χώρα μας. Eως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 417.565 εμβολιασμοί, οι 332.812 με την πρώτη δόση και οι 84.753 με τη δεύτερη δόση.

«Εχουμε πλέον 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που εμβολιάζουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας (Open), προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες ανοίγουν και τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη (Helexpo στο Μαρούσι και Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης).

«Είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο αυτό της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι θα εμβολιάζονται οι από 64 και κάτω και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε δύο γραμμές εμβολιασμού. Ανοίγουμε δύο καινούργιες ηλικιακές ομάδες, 60-64 και 75-79. Αφορούν 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Βλέπετε ότι πηγαίνουμε και βαδίζουμε σταθερά, οργανωμένα, με ασφάλεια, με επιστημονικά στοιχεία, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι ένα πολύ μεγάλο project, τεράστια επιχείρηση την οποία διενεργούμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα