Η “Δόξα” του Γύζη, στα χέρια της ΠτΔ

από fimotro

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παράδοση στην Προεδρία της Δημοκρατίας του πίνακα του Νικόλαου Γύζη «Δόξα» από τον μέχρι σήμερα κάτοχό του, Δημήτρη Γκέρτσο έκανε λόγο για χειρονομία ευγενούς προσφοράς και υψηλού εθνικού συμβολισμού.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας τον πίνακα τόνισε, ότι «με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πίνακα του Νικολάου Γύζη “Δόξα”, δωρεά του ως σήμερα κατόχου του έργου, κ. Δημήτρη Γκέρτσου» και πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Γκέρτσος αποχωρίστηκε ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο με τη σκέψη, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ένας πίνακας με τόσο «μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση, δεν μπορούσε να του ανήκει».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γκέρτσος, συγκινημένος από τα λόγια της Προέδρου, την ευχαρίστησε για την τιμή και δήλωσε: «Εγώ απλά είχα μια σκέψη η οποία μου ήρθε σχεδόν σαν καθήκον. Να μην περπατά η “Δόξα” μονάχη σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα στους Έλληνες.Πόσο μάλλον στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Νικόλαος Γύζης ζωγράφισε την “Δόξα” λίγο πριν από την εκπνοή του 19ου αιώνα, συλλαμβάνοντάς την ως ενσάρκωση της Δόξας του Διονυσίου Σολωμού και εμπνεόμενος από το επίγραμμα «Η καταστροφή των Ψαρών» (1825) του εθνικού μας ποιητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα