Η δολιοφθορά στους Nord Stream έγινε με εκρηκτικούς μηχανισμούς 500 κιλών ΤΝΤ

από fimotro

Υποβρύχιες φωτογραφίες από τον αγωγό δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Expressen

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σειρά των εκρήξεων κατά μήκος των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Δυτική Ευρώπη πιθανότατα προκλήθηκε από δολιοφθορά, διά της πυροδότησης μηχανισμού εξ αποστάσεως, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την έρευνα.

Για εκρήξεις έχουν κάνει λόγο και τα προκαταρκτικά ευρήματα Σουηδών αξιωματούχων, ενώ αντίστοιχο είναι και νέο πόρισμα της αστυνομίας της Δανίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο, βυθίστηκαν και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Οι εικόνες από τα σημεία των εκρήξεων δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν δύναμη περίπου 500 κιλών TNT, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

Σήμερα, Τρίτη, η σουηδική εφημερίδα Expressen δημοσίευσε υποβρύχιες φωτογραφίες από τους αγωγούς, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 50 μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να λείπουν μετά την έκρηξη, η οποία ήταν μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι Γερμανοί ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνδέσουν οριστικά την ύποπτη δολιοφθορά με κάποιον παράγοντα, αλλά ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι εργάζονται με την υπόθεση ότι πίσω από τις εκρήξεις βρισκόταν η Ρωσία. Οι εκρήξεις δημιούργησαν διαρροές που επηρεάζουν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς που αποτελούν μέρος των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, που κατασκευάστηκαν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η Μόσχα αρνήθηκε την ευθύνη και είπε ότι οι εκρήξεις ήταν τρομοκρατική επίθεση με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα. Μια προκαταρκτική σουηδική έρευνα κατέληξε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανότατα προκλήθηκαν από δολιοφθορά, αλλά δεν κατονόμασε επίσης τον ένοχο. Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού δήλωσε λίγο μετά τις επιθέσεις ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν παρείχε κανένα στοιχείο ούτε κατονόμασε τον ένοχο.

Ο μόνος αγωγός που δεν έπαθε ζημιά από τις εκρήξεις ήταν μία από τις δύο γραμμές Nord Stream 2. Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι κρατώντας μια γραμμή ανοιχτή στην ύποπτη επίθεση, η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους Γερμανούς πολιτικούς να υποχωρήσουν και να ανοίξουν το Nord Stream 2.

Από την πλευρά της Δανίας, προκαταρκτική έρευνα στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας δείχνει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κοπεγχάγης την Τρίτη.

Η περαιτέρω έρευνα των ρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα διεκπεραιωθεί από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα προχωρήσει η διεθνής συνεργασία με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», δήλωσε η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Πηγή: The Wall Street Journal, Reuters, Expressen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα